Rīga, 15.jūl., LETA. Sāls un cukura daudzuma samazinājums skolēnu pārtikā ir apsveicama iniciatīva, aģentūrai LETA sacīja ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja SIA "Baltic Restaurants Latvia" servisa direktors, valdes loceklis Guntis Bredovskis.
Komentējot Veselības ministrijas (VM) saskaņošanai iesniegtos grozījumus noteikumos uztura normām izglītības iestāžu izglītojamajiem, Bredovskis sacīja, ka arī pievienotā cukura daudzuma dzērieniem noteikšana ir pareizs lēmums. Šobrīd skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs ūdens ir pieejams uz galdiem, ūdens tvertnēm vai dzeramā ūdens padeves iekārtām. Bērni labprāt dzer ūdeni un bieži vien pusdienās netiek piedāvāts dzēriens, bet gan ūdens vai ūdens ar dažādām piedevām, kā citrusi, ogas, dabīgās sulas.
Vienlaikus Bredovskis aģentūrai LETA sacīja, ka pareizāks lēmums būtu noteikt pievienotā cukura daudzumu, ieskaitot arī cukuru, kurš pievienots pārtikas produktiem, ko izmanto ēdienu gatavošanā. Pretējā gadījumā var lietot cukura sīrupus, nektārus, lielu daudzumu saldumus, konditorejas produktu un citu saldinātus produktus un joprojām būs patērēts pārmērīgi daudz cukura. Tā pat būtu pareizāk noteikt nedēļas cukura limitu plānoto izmaiņu apjomā un dienas limitu atstāt nemainīgu kā līdz šim.
"Lielāko daļu nedēļas ēdienreizēs var būt ēdieni bez pievienotā cukura, bet ja gatavojam desertu, saldo sacepumu, kādu citu saldumu, tad lai tas būtu atbilstošs tam ko mēs esam pieraduši saukt par saldumiņu, tad plānotais dienas limits var būt nepietiekošs," norādīja Bredovskis, vienlaikus piebilstot, ka, nosakot nedēļas cukura apjomu, tiktu samazināts cukura patēriņš, bet netiktu ierobežota iespēja ēdienkartē iekļaut salduma desertus.
"Tādējādi veidotos loģiska un ikdienas disciplinējoša cukura izslēdzoša ēšanas tradīcija, kad ikdienā cukurs netiek praktiski izmantots un vienu reizi piecu dienu nedēļas ēdienkartē vai divas reizes septiņu dienu nedēļas ēdienkartē būtu pieejams salds gardums," sacīja Bredovskis.
Vienlaikus viņš sacīja, ka gaļas un zivs apjoma palielinājums skolēnu ēdienkartē būtu pārsteidzošs lēmums, jo no "Zaļā kursa" un resursu ietilpības, gaļas patēriņš būtu jāsamazina.
Līdz ar gaļas, zivju apjoma palielinājumu, būtu jādiskutē par subproduktu iekļaušanu, uzskata Bredovskis, norādot, ka vispareizāk būtu noteikt dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu apjomu nedēļai un nediskutēt par produktu apjomiem.
Noteikumi arī nākotnē tiks pārskatīti un "Baltic Restaurants Latvia" cer, ka VM iesaistīs nozares nevalstiskās organizācijas, kuru biedri ir ar attiecīgo pieredzi, un var dalīties ar savu speciālistu zināšanām, pieredzi un ierosinājumiem, kas padarītu noteikumus loģiskākus un labākus.
Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2020.gadā "Baltic Restaurants Latvia" apgrozījums bija 13,165 miljoni eiro, savukārt uzņēmuma zaudējumi bija 190 491 eiro, pretēji peļņai gadu iepriekš. Finanšu rādītāji par 2021.gadu vēl nav publiskoti.
Kompānija "Baltic Restaurants Latvia" reģistrēta 2001.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,6 miljoni eiro. Kompānijas patiesie labuma guvēji ir Guntis Bredovskis, Aigars Kaugars un Anita Gleizde.
Jau ziņots, ka VM saskaņošanai iesniegtie grozījumi noteikumos uztura normām izglītības iestāžu izglītojamajiem paredz, ka tiktu noteikts pieļaujamais cukura daudzums skolēnu pusdienu ēdienkartē.
Saskaņošanai iesniegtie grozījumi paredz pārskatīt pārtikas produktu daudzumu nedēļas ēdienkartē atbilstoši aktuālākajiem veselīga uztura ieteikumiem pirmsskolās un skolās. Tāpat tie nosaka nepieciešamību veikt grozījumus atsevišķos noteikumu punktos atbilstoši pašvaldību un ēdinātāju pārstāvju priekšlikumos minētajam, lai vienkāršotu prasības un padarītu tās saprotamākas un vieglāk izpildāmas, kā arī atsevišķos gadījumos sniegtu iespēju samazināt papildu izdevumus ēdināšanas nodrošināšanai.
Ēdinātājs: Sāls un cukura daudzuma samazinājums skolēnu pārtikā ir apsveicama iniciatīva
LETA 15.07.2022
"Re:Baltica": Daugavpils elektrotehnikas rūpnīca "SMD Baltic" pārrakstīta vienīgajam akcionāram ar Latvijas pilsonību
LETA 20.12.2024
Rīga, 20.dec., LETA. Pēc atklājuma, ka Daugavpils elektrotehnikas rūpnīcas "SMD Baltic" baltkrievu īpašnieki apgādā Krieviju ar droniem vajadzīgām mikroshēmām caur saviem citās valstīs reģistrētiem uzņēmumiem, tā ātri pārrakstīta vienīgajam akcionāra
...
"Asns Ingredient" zirņu proteīna rūpnīcas noliktavas ēku paredzēts izbūvēt līdz nākamā gada maija beigām
LETA 20.12.2024
Rīga, 20.dec., LETA. SIA "Asns Ingredient" zirņu proteīna rūpnīcas noliktavas ēku paredzēts izbūvēt līdz nākamā gada maija beigām, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma valdes loceklis Edgars Ruža.
Viņš norādīja, ka šī būs projekta lielākā ēka un to ne
...
papildināta - Zāļu ražotāja "Olpha" koncerna apgrozījums pērn pieaudzis par 8,7%
LETA 20.12.2024
(Pievienota 3.rindkopa, 6.rindkopa un 13.rindkopa.)
Rīga, 20.dec., LETA. Zāļu ražotāja AS "Olpha" (iepriekš "Olainfarm") koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 130,69 miljoni eiro, kas ir par 8,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņ
...