Kā mazināt alerģijas cēloņus savā mājoklī

firmas-16.09.2024..jpg

Dažādu faktoru ietekmē alerģijas kļūst aizvien izplatītākas arī Latvijā. Reizēm šķiet, ka gandrīz katrā ģimenē varētu būt kāds, kam ir alerģija pret putekļiem, pelējumu, dzīvnieku spalvām, ziedputekšņiem, mazgājamajiem līdzekļiem vai kādiem citiem alergēniem. Vai arī jums kādreiz, ieejot istabā, nāk šķaudiens, sāk asarot acis vai pietūkst elpceļi? Alerģiju cēloņi un izpausmes katrā konkrētā gadījumā var būt atšķirīgi, taču katrs no mums var rīkoties preventīvi un mazināt alerģiju rašanās iespējas. 

Gaisa mitruma kontrole

Viens no svarīgākajiem faktoriem alerģiju mazināšanā dzīvoklī ir gaisa mitruma līmeņa regulēšana. Pārlieku sauss vai gluži pretēji pārlieku mitrs gaiss var gan saasināt veselības problēmas, gan veicināt alerģiju rašanos vai to izpausmes. 

Paaugstināts gaisa mitrums rada ideālus apstākļus pelējuma un putekļu ērcīšu attīstībai. Tie abi ir bieži alergēni, kas izraisa alerģiskus simptomus un elpceļu slimības, piemēram, astmu. Savukārt pārāk sauss gaiss var izraisīt gļotādu sausumu, padarot elpceļus jutīgākus pret alergēniem. Ja jums mājās ir pārlieku mitrs gaiss, ir vajadzīgs mitruma savācējs jeb gaisa sausinātājs. Turpretim gaisa mitrināšanai varat tvaicēt ūdeni uz radiatoriem, novietojot mitrus dvieļus un ūdens traukus vai iegādājoties gaisa mitrinātāju. 

Regulāri vēdiniet telpas

Pieņemot, ka āra gaiss ir pietiekami tīrs, telpu vēdināšana ir pats ātrākais veids, kā uzlabot gaisa kvalitāti istabā. Šādā veidā varam mazināt putekļu, smaržu, smaku, CO2 un dažādu mājoklī esošo ķīmisko vielu koncentrāciju. Tiesa, lai pasākums būtu efektīvs, vēdināšana ir jāveic regulāri, un ne vienmēr tas ir iespējams. 

Krietni mūsdienīgāks risinājums ir gaisa kondicionieri un gaisa attīrītāji, kas aprīkoti ar HEPA filtriem. Šie filtri ir ļoti efektīvi un spēj tikt galā ar lielāko daļu dažāda veida piesārņojumu. Lai iekārtas būtu efektīvas, svarīgi regulāri pārbaudīt, vai HEPA filtrs nav aizsērējis, un vajadzības gadījumā to nomainīt. 

Mazgājiet gultas veļu augstā temperatūrā

Putekļu ērcītes ir mikroskopiski organismi, kas dzīvo putekļos, tekstilizstrādājumos un mīkstajās mēbelēs. Tie ir viens no galvenajiem alergēniem dzīvokļos, kas var izraisīt alerģisku rinītu, konjunktivītu un astmas simptomus. Putekļu ērcītes izplatās īpaši mitros apstākļos un uzkrājas gultās, paklājos, spilvenos un aizkaros.

Diemžēl putekļu ērcītes iet bojā tikai augstā temperatūrā (virs 60 °C) un ļoti zemā (-18 °C vismaz 24 stundas). Tas nozīmē, ka gultasveļa ir jāmazgā nevis mums ierastajos 40 °C, bet vismaz 60 °C, turklāt tas ir jādara regulāri. 

Papildus tam ieteicams telpas tīrīt ar putekļu sūcēju, kas nodrošina mitro savākšanu vai ir aprīkots ar jau pieminētajiem HEPA filtriem. 

Mājdzīvnieki var izraisīt alerģijas

Mājas mīluļi – kaķi, suņi un citi zvēri – var kļūt par gluži vai ģimenes locekļiem, taču to spalvas, blaugznas un citas daļiņas var izraisīt arī alerģiskas reakcijas. Ja jums ģimenē kāds bieži šķauda, staigā ar sasarkušām acīm vai aizpampušu degunu, pilnīgi iespējams, ka pie vainas ir kaķa vai suņa spalvas. 

Tiem, kas šādās reizēs nevēlas atteikties no sava mājdzīvnieka, jācenšas vismaz ierobežot to atrašanās mājās un jāveic biežāka telpu uzkopšana. Ja tas nelīdz, atliek pretalerģiski medikamenti, taču tos nevajadzētu lietot bez konsultēšanās ar ārstu vai vismaz farmaceitu. 

Pelējums nav joka lieta

Pelējums ir sēne, kas aug mitrās un slikti ventilētās vietās, piemēram, vannasistabās, virtuvēs un pagrabos. Tas var izdalīt sporas, kuras ieelpojot izraisa alerģiskas reakcijas un elpošanas ceļu kairinājumu. Ilgstoša pelējuma iedarbība var pasliktināt astmas simptomus un izraisīt hroniskas elpceļu slimības.

Lai novērstu pelējuma attīstību, ir svarīgi uzturēt dzīvokli sausu un labi ventilētu. Jāizmanto izplūdes ventilatori virtuvē un vannasistabā, lai novērstu mitruma uzkrāšanos. Tāpat jāizvairās no drēbju žāvēšana istabā. Tā vietā labāk lietot drēbju žāvētāju vai žāvēt drēbes uz balkona vai ārā uz veļas šņores. Ņemot vēra, ka pelējumam vislabāk patīk mitra vide, labs palīgs cīņā pret to ir jau pieminētais gaisa sausinātājs. Ja pelējums jau ir iemeties, svarīgi to notīrīt, vajadzības gadījumā lietojot arī speciālos pretsēnīšu līdzekļus. 

Dodiet priekšroku dabīgiem tīrīšanas līdzekļiem 

Daudzi sadzīves tīrīšanas līdzekļi satur ķīmiskas vielas, kas var izdalīt gaistošos organiskos savienojumus, kas kairina elpceļus un izsauc alerģiskas reakcijas. Tīrīšanas laikā šīs ķīmiskās vielas var nokļūt gaisā un ilgstoši palikt telpās, īpaši slēgtās vai slikti ventilētās telpās.

Māja, protams, ir jātīra, bet vienmēr varam ķīmisko kokteiļu vietā izvēlēties (eko vai bio marķējums) vai paši pagatavot maksimāli dabīgus tīrīšanas līdzekļus, kas ir mazāk kairinoši. Pēc uzkopšanas dzīvokli vienmēr vajag kārtīgi izvēdināt. 

Neaizmirstiet par mēbelēm

Daži materiāli, piemēram, paklāji un mīkstas mēbeles, mēdz uzkrāt lielu daudzumu putekļu, pelējuma un citu alergēnu. Šie materiāli var būt grūti tīrāmi un var kalpot kā ilgstoši alergēnu avoti. Pieņemot, ka neesat gatavi mainīt mēbeles un paklājus pret mazāk alerģiskiem un vieglāk kopjamiem, veltiet pūles, lai padarītu mēbeles maksimāli tīras. 

Mīkstās mēbeles, kas ir ļoti netīras, var padarīt kā jaunas ar ķīmisko tīrīšanu. Lai to paveiktu, atliek pameklēt internetā kādu servisu, kas piedāvā šādus pakalpojumus, un izsaukt pie sevis uz mājām. Cena nav zema, taču pēc tīrīšanas mēbeles izskatīsies kā jaunas. Drošības nolūkos vēlams arī pēc dīvāna vai mīkstā krēsla tīrīšanas telpas rūpīgi izvēdināt.