Pērn turpināja palielināties "Rīgas centrāltirgus" zaudējumi

Rīga, 5.jūl., LETA. Pašvaldības uzņēmums AS "Rīgas centrāltirgus" pagājušajā gadā strādāja ar 6,375 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 12,5% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi pieauga par 17,8% un sasniedza 254 339 eiro, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn, ņemot vērā Covid-19 ietekmi, kompānijā ir notika vairākas būtiskas izmaiņas, tostarp 2020.gadā "Rīgas centrāltirgus" sāka darbu pie uzņēmuma vidēja termiņa darbība stratēģijas 2021.-2023.gadam izstrādes.

"Rīgas centrāltirgus" vadība atzīmē, ka pagājušā gada negatīvos rezultātus būtiski ietekmēja Covid-19 izplatības ierobežošanas sekas, valstī ieviešot stingrus ierobežojumus gan sabiedrībai, gan uzņēmējdarbības veicējiem. Ierobežojumu dēļ nepārtikas preču tirgotāji atteicās no nomas vietām līdz ierobežojumu atcelšanai.

Pēc uzņēmuma vadības vēstītā, pērn būtiski samazinājās tirgus apmeklētāju un tūristu skaits, ietekmējot "Rīgas centrāltirgus" nomnieku saimniecisko darbību. Atbilstoši apgrozījuma samazinājumam nomniekiem attiecīgajā mēnesī samazinātas nomas maksas, tādējādi negatīvi ietekmējot arī "Rīgas centrāltirgus" plānotos nomas ieņēmumus.

2020.gadā "Rīgas centrāltirgus" turpināja Piena paviljona pielāgošanas darbus rūpniecības preču tirgotāju vajadzībām, transportlīdzekļu organizēšanas sistēmas modernizēšanas darbus, darbus pie Prāgas ielas attīstības koncepcijas izstrādes, kā arī vienotām prasībām tirdzniecības vietu noformējumam. Piena paviljona vienkāršotā atjaunošanā, lai nodrošinātu pilnvērtīgu tā funkcionalitāti un tehnisko nodrošinājumu, kopumā ieguldīti 368 478 eiro.

Pēc "Rīgas centrāltirgus" vadības minētā, liela uzmanība pērn pievērsta Covid-19 pandēmijas ierobežošanai noteikto prasību ieviešanai un uzturēšanai.

Uzņēmuma vadības ziņojumā arī teikts, ka pērn turpinājās darbs pie centrāltirgus kā unikālas kultūrvēsturiskas un tirdzniecības vietas popularizēšanas. Ņemot vērā, ka Covid-19 pandēmijas dēļ publisku pasākumu rīkošanas iespējas tika ierobežotas, uzņēmuma aktīvi pievērsās digitālajam mārketingam, un sadarbībā ar nomniekiem tika izstrādātas vairākas publikāciju sērijas, tādējādi stiprinot nomnieku konkurētspēju.

Neskatoties uz pandēmiju un tās izraisītajiem ierobežojumiem, 2020.gadā "Rīgas centrāltirgum" joprojām bija 40 aktīvi līgumi ar tūrisma aģentūrām. Pagājušā gada vasarā ekskursiju piedāvājumus aktīvi izmantoja vietējie iedzīvotāji.

Tāpat pagājušajā gadā uzņēmums īstenoja vairāku filmu un seriālu filmēšanas projektus, piedāvājot Rīgas Centrāltirgu vai Vidzemes tirgu kā filmēšanas vietu.

Uzņēmums Rīgas Centrāltirgus tirdzniecības vietās kontrolē tirdzniecības reglamentējošo prasību ievērošanu. Pērn konstatēti un novērsti vairāk nekā 4500 tirdzniecības noteikumu pārkāpumi un vairāk nekā 1400 sanitāro normu pārkāpumi, no kuriem lielākā daļa kvalificējami kā maznozīmīgi un nekavējoties novērsti. Vienlaikus par rupjiem tirdzniecības nosacījumu pārkāpumiem izveidoti 87 pārkāpumu akti un pieņemts 61 līgumsods vai brīdinājums. Pēc "Rīgas centrāltirgus" vadības paustā, kopumā rupju tirdzniecības un sanitāro normu pārkāpumu skaits samazinās.

Tirdzniecības apsaimniekošanas nodaļa "Rīgas centrāltirgus" apsaimniekotajā Gaļas paviljonā 2020.gadā noslēgusi 307 nomas līgumus par kopējo summu 1,256 miljoni eiro, Piena paviljonā - 66 nomas līgumus par 40 570 eiro, Gastronomijas paviljonā - 149 nomas līgumus par 582 197 eiro, Sakņu paviljonā - 244 nomas līgumi par 466 036 eiro, bet 72 līgumi noslēgti Zivju paviljonā par kopējo summu 496 906 eiro.

Tāpat pērn noslēgti 32 nomas līgumi ar Zemnieku tirgus nomniekiem un ikdienas nomas maksas apmaksu kopsummā par 145 648 eiro, 375 līgumi ar nomniekiem "Rīgas centrāltirgus" apsaimniekotajās slēgtajā teritorijā par kopumā 551 089 eiro, 557 līgumi par 994 480 - atklātajā teritorijā, kā arī 101 nomas līgums par kopumā 149 976 eiro ar Vidzemes tirgus nomniekiem.

Kopumā 2020.gadā Tirdzniecības apsaimniekošanas nodaļa noslēgusi 1903 līgumus un iekasējusi ikdienas nomas apmaksas par kopējo summu 4,683 miljoni eiro, kas ir par 439 884 eiro mazāk nekā 2019.gadā. Uzņēmuma vadība to skaidro ar epidemioloģisko situāciju valstī un ar to saistītajiem ierobežojumiem.

Turpmāk "Rīgas centrāltirgus" plāno īstenot Prāgas, Nēģu un Spīķeru ielas sakārtošanu, Rūpniecības preču tirgus teritorijas attīstību, atkritumu savākšanas sistēmas modernizācijas projektu un citas darbības uzņēmuma pārvaldīto tirgu kapacitātes stiprināšanai.

2019.gadā "Rīgas centrāltirgus" strādāja ar 7,284 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās vairāk nekā divas reizes, sasniedzot 215 982 eiro.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 15,173 miljoni eiro. "Rīgas centrāltirgus" apsaimnieko Centrāltirgu, Vidzemes tirgu un tirgu "Latgale".