"Elsana" apgrozījums pērn audzis par 73,5%

Rīga, 13.maijs, LETA. Elektromontāžas un inženiertehnisko būvdarbu uzņēmums SIA "Elsana" pērn strādāja ar 12,451 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 73,5% lielāks nekā 2023.gadā, kā arī guva 561 950 eiro peļņu, kas ir 2,9 reizes lielāka nekā gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2023.gads bija vēl viens izaicinājumu gads. Neskatoties uz to, ka gads iesākās ar jau noslēgtiem līgumiem, Krievijas sāktā kara Ukrainā izraisītās inflācija un izejvielu sagādes grūtības radīja sarežģījumus un izaicinājumus paveikt līguma darbus noteiktajos termiņos un noturēt plānoto peļņu.

Tāpat arī banku kreditēšanas likmju paaugstināšana un inženiertehniskā darbaspēka trūkums ietekmēja uzņēmuma veiktspēju pārstāvētajā nozarē.

Jau 2022.gadā uzņēmums iepirkumos startēja ar jaunajām izmaksām atbilstošajām cenām, apzinoties inflācijas pieaugumu un necenšoties noslēgt līgumus tikai nepieciešamā darba dēļ. Tas sākotnēji mazināja "Elsana" konkurētspēju, tomēr ilgtermiņā deva iespēju noslēgt līgumus ar paveicamiem nosacījumiem un gūt, lai arī nelielu, toties stabilu peļņu.

Vadības ziņojumā teikts, ka pērn "Elsana" ir izbūvējusi vairākus objektus, tajā skaitā arī, piedaloties vairāku lielo projektu izpildē, piemēram, Ķekavas apvedceļa izbūve un biokurināmā katlu siltumcentrāles "Vecmīlgrāvis" izbūve, kuram atlikusi vien sarežģīto uzstādīto iekārtu ieregulēšana, elektroapgādes darbos Rīgas lidostā un citos projektos.

Tāpat vadības ziņojumā teikts, ka 2024.gadu "Elsana" sāka ar vairākiem noslēgtiem līgumiem vai līgumiem slēgšanas stadijā. Jau gada sākumā šādu līgumu apjomu daļa, ko plānots paveikt 2024.gadā, pārsniedza 15 miljonus eiro. Starp nozīmīgākiem projektiem turpinās darbs "Rail Baltica" projektā, sākta apakšstaciju "Vairogs" un "Tēraudlietuve" pārbūve, vērienīgajā projektā "330 kilovoltu līnijas Viskaļi-Brocēni rekonstrukcija" un citos.

"Elsana" 2022.gadā strādāja ar 7,176 miljonu eiro apgrozījumu un guva 192 880 eiro peļņu.

"Elsana" reģistrēta 1991.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 640 292 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Ivo Čerbakovs (42%), AS "Sensum grupa", kuras patiesais labuma guvējs ir Armands Garkāns (39%), Lindai Asarei-Asarovskai piederošā SIA "Brandnet" (15%) un Andris Asars-Asarovskis (4%).