"Elenger": Dabasgāzes patēriņš pamazām turpinās samazināties

Rīga, 29.maijs, LETA. Eiropas Savienībā uzsvars ir arvien vairāk palielināt atjaunojamo resursu izmantošanu un veicināt energoefektivitāti, tādēļ dabasgāzes patēriņš gan Latvijā, gan visā reģionā pamazām turpinās samazināties, intervijā aģentūrai LETA atzīst Igaunijas gāzes uzņēmuma "Eesti Gaas" meitasuzņēmuma Latvijā SIA "Elenger" valdes priekšsēdētājs Dāvis Skulte.

Viņš norādīja, ka uzņēmums ar to rēķinās. "Elenger" grupa paplašinās ģeogrāfiski un šobrīd tirgo dabasgāzi Baltijā, Somijā un Polijā, kā arī ir sākuši aktivitātes Vācijā.

Skulte uzsvēra, ka dabasgāze vēl pietiekami ilgu laiku būs nopietna sabiedrotā visiem pārējiem energoresursiem, bet mazākā apmērā nekā līdz šim.

Skulte sacīja, ka dabasgāzes patēriņu tomēr pārsvarā ietekmē laikapstākļi un tas, cik auksta vai silta ir ziema - šogad janvāris bija īpaši auksts, tāpēc pirmajā ceturksnī patēriņš bija lielāks.

"Tā tas ir bijis arī iepriekšējos gados, un īpaši dabasgāzes patēriņš laikapstākļu ietekmē mainās iedzīvotāju segmentā. Tādēļ te īpaši atšķirīgas tendences neesam redzējuši," sacīja Skulte.

Savukārt juridisko personu segmentā ir vairāki klienti, kas ir investējuši energoefektivitātē, un tas ir ļoti pareizi. Tāpat daudz ir tādu, kas vienkārši ir pārgājuši uz citu enerģijas avotu. Piemēram, diezgan daudz centrālās siltumapgādes uzņēmumu ir dabasgāzi atstājuši kā rezerves variantu un pamatā izmanto biomasu vai kādu citu kurināmo. Tādā veidā kopumā patēriņš ir samazinājies, skaidro Skulte.

Šogad un arī pagājušā gada beigās bija redzama tendence, ka tie iedzīvotāji, kas bija pārslēgušies uz citiem avotiem, atkal pieslēdzas atpakaļ dabasgāzei, kam pamatā tam ir finansiāli apsvērumi, intervijā atzina Skulte.

"Elenger" valdes priekšsēdētājs akcentēja, ka, skatoties ilgākā periodā, dabasgāzes patēriņš Latvijā ir būtiski samazinājies. Iepriekš tas bija 12-14 teravatstundas, šobrīd tās ir deviņas teravatstundas.

"Pamatā šis samazinājums ir saistīts ar to, ka siltumapgādes uzņēmumi ir izvēlējušies cita veida kurināmo - tāds ir "Rīgas siltums", "Jūrmalas siltums" un citi. Kopējais patērētās enerģijas apjoms Latvijā arī ir nedaudz samazinājies, bet ne tik būtiski," skaidroja Skulte.

Jau vēstīts, ka "Elenger" apgrozījums 2022.gadā pieauga 3,8 reizes, sasniedzot 111,207 miljonus eiro, bet kompānijas peļņa palielinājās 53,2 reizes, sasniedzot 5,225 miljonus eiro.

Kompānija "Elenger" reģistrēta 2017.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānija pieder Igaunijā reģistrētajai "Eesti Gaas". Uzņēmuma galvenie piegādes partneri ir starptautiskās enerģētikas grupas "Vitol" un "Total", kā arī Norvēģijas izcelsmes kompānija "Equinor".

Visu interviju lasiet LETA+ vai "Nozare.lv"