"Elenger": Apkures sezonā cenas bija zemākas nekā gadu iepriekš

Rīga, 30.maijs, LETA. Kopumā 2023./2024.gada apkures sezona ir bijusi mierīga, cenas bija stabilas un zemākas nekā gadu iepriekš, intervijā aģentūrai LETA atzīst Igaunijas gāzes uzņēmuma "Eesti Gaas" meitasuzņēmuma Latvijā SIA "Elenger" valdes priekšsēdētājs Dāvis Skulte.

Vienlaikus patēriņš apkures sezonā bija nedaudz augstāks, īpaši janvārī, tāpēc arī Latvijā kopumā dabasgāzes patēriņš pirmajā ceturksnī bija par 25% lielāks nekā gadu iepriekš.

"Elenger" dabasgāzes un enerģētikas tirgū Latvijā ir kopš 2017.gada. Iepriekš uzņēmums darbojās tikai biznesa klientu segmentā, tādēļ pamata apgrozījumu veido biznesa klienti.

Skulte norādīja, ka 90% no apgrozījuma ienes biznesa klientu segments gan dabasgāzē, gan elektroenerģijā, savukārt mājsaimniecības ir mazākā daļa.

Vienlaikus Skulte akcentēja, ka uzņēmums privātpersonām piedāvā divas alternatīvas - fiksēto cenu un elastīgo tarifu plānu, kas nozīmē, ka ik pa laikam cena var tikt pārskatīta. Lielākā daļa uzņēmuma klientu ir izvēlējušies mainīgās cenas tarifu plānu.

"Tas arī ir visizdevīgākais. Ja vēl rudenī bija bažas par gāzes piegādi un pietiekamību jaunajos apstākļos, tad nekas no tā nepiepildījās, un dabasgāzes cenas visu šo gadu ir samazinājušās," sacīja Skulte, norādot, ka šobrīd klienti maksā mazāk nekā pirms gada vai diviem.

Runājot par kādreizējā gāzes monopoluzņēmuma "Latvijas gāze" pērn ciestajiem zaudējumiem un apgrozījuma kritumu, Skulte sacīja, ka viņaprāt tās ir sekas strukturālām pārmaiņām tirgū, kas jau notiek pēdējos pāris gadus.

"Tās ir sekas pārmaiņām tirgū ar pārorientēšanos no dabasgāzes apgādes no Austrumiem uz sašķidrinātās dabasgāzes piegādi. Mēs uz to skatāmies tikai pozitīvi," sacīja Skulte.

Vienlaikus viņš norāda, ka tam ir arī lokālāks aspekts - ja iepriekš vienmēr ir bijis monopols bez izvēles iespējām, tad daļa no klientiem ir no tā nogurusi un vēlas pārmaiņas.

Jau vēstīts, ka "Elenger" apgrozījums 2022.gadā pieauga 3,8 reizes, sasniedzot 111,207 miljonus eiro, bet kompānijas peļņa palielinājās 53,2 reizes, sasniedzot 5,225 miljonus eiro.

Kompānija "Elenger" reģistrēta 2017.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānija pieder Igaunijā reģistrētajai "Eesti Gaas". Uzņēmuma galvenie piegādes partneri ir starptautiskās enerģētikas grupas "Vitol" un "Total", kā arī Norvēģijas izcelsmes kompānija "Equinor".

Visu interviju lasiet LETA+: https://leta.lv/plus/CB576D81-2909-41C4-9116-CA5A4FBA786C/ vai "Nozare.lv": https://nozare.lv/comments/item/CB576D81-2909-41C4-9116-CA5A4FBA786C/