papildināta - Vēsturiskajā Sarkanā krusta slimnīcā durvis vērs "Medicīnas sabiedrības "ARS"" stacionārs

(Papildināta visa ziņa.)

Rīga, 30.maijs, LETA. Šodien SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"" ("ARS") atklās vēsturiskās Sarkanā Krusta slimnīcas ēkas rekonstrukcijas pirmo kārtu, verot durvis stacionāram un konsultāciju nodaļai, aģentūru LETA informēja ARS biroja vadītāja Dita Tomsone.

Bijušās Sarkanā Krusta slimnīcas galvenā korpusa rekonstrukcija ir pirmais solis daudzfunkcionāla slimnīcas kompleksa izbūvei nākotnē. Šobrīd, ievērojot Eiropas standartus un tendences pacientu un darbinieku labbūtības nodrošināšanai ārstniecības procesā, arhitektoniski vērtīgā ēka atdzimstot ieguvusi gan visaugstākā līmeņa medicīnas tehnoloģijas un pacientam draudzīgu interjeru, gan Zaļajam kursam atbilstošus, Latvijā medicīnas būvēs iepriekš nelietotus inženiertehniskos risinājumus. Pēc Tomsones paustā, ēka ir kļuvusi par vietu, kurā medicīnas māksla satiekas ar arhitektūras mākslu un tēlotājmākslu.

Stacionāra atklāšanā klāt būs veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) un izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Pirms vairāk nekā 110 gadiem celtās ēkas rekonstrukcijas pirmā kārta veikta, ieguldot SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"" privātos līdzekļus un sadarbojoties ar valsts attīstības finanšu institūciju "Altum" un AS "Swedbank". Tas ir pirmais solis daudzfunkcionāla slimnīcas kompleksa izbūvei nākotnē.

Kā uzsver "ARS" valdes priekšsēdētājs Māris Andersons, apvienojot meistarību un augstākās tehnoloģijas, "ARS" nodrošina iespējami agrīnu diagnostiku un ārstēšanu. "ARS" misija ir celt Latvijas medicīnas nozares kvalitātes latiņu caur pasaules līmeņa tehnoloģijām, zinātni un jaunradi.

Ēkai piešķirts Reģionālas nozīmes kultūras pieminekļa statuss. Ieguldot "ARS" privātos līdzekļus, tā piedzīvojusi savu atdzimšanu un atkal ir kļuvusi pieejama sabiedrībai. Savulaik Sarkanā Krusta slimnīcas darbinieki šo ēku esot dēvējuši par "Sirds slimnīcu", un daudziem šobrīd praktizējošiem ārstiem un mediķiem šī vieta ir bijusi pirmā prakses un darba vieta.

Renovācijas projektu pēc "ARS" pasūtījuma izstrādājusi arhitekte Māra Ābele no Arhitektu biroja "Jaunromāns & Ābele", būvniecības darbus veica SIA "Selva Būve", būvuzraudzību nodrošināja SIA "Forma 2".

Divās mūsdienīgi un ergonomiski iekārtotās operāciju zālēs, izmantojot minimāli invazīvas tehnoloģijas, tiks veiktas operācijas ginekoloģijā, uroloģijā, neiroķirurģijā, traumatoloģijā-ortopēdijā, mugurkaula un krūšu ķirurģijā, kā arī citas operācijas. Ēkas pirmajā stāvā ARS turpinās nodrošināt augstākās kvalitātes diagnostikas pakalpojumus, savukārt 2. stāvā, tāpat kā tas tiek nodrošināts arī ARS poliklīnikā Skolas ielā 5, būs iespēja saņemt ārstu konsultācijas uroloģijā, ginekoloģijā, otolaringoloģijā, krūšu veselībā un citur.

Turpmāk augstvērtīgus ambulatoros un diagnostikas pakalpojumus varēs saņemt gan ARS poliklīnikā Skolas ielā 5, gan jaunatklātajā ARS slimnīcas ēkā Jāņa Asara ielā 3. Savukārt visaugstākās kvalitātes nukleārās diagnostikas pakalpojumus, izmantojot modernākās mūsdienu tehnoloģijas, ikviens pacients varēs saņemt ARS kodolmedicīnas klīnikā Gardenes ielā 13. Tādējādi ARS spēj nodrošināt pilna cikla ārstniecības procesu - veicot agrīnu diagnostiku, nodrošinot ārstniecības procesu un veicinot pacienta atlabšanu labāko speciālistu uzraudzībā ARS rehabilitācijas centrā Brīvības ielā 39.

Sarkanā Krusta slimnīcas galvenā ēka būvēta 1909.-1912.gadā pēc Frīdriha Šefela projekta, un pirmie pacienti tajā tika uzņemti 1919.gadā. Ēka paplašināta 1933.gadā, pēc Aleksandra Kinklāva projekta izbūvējot blakus esošos korpusus. Pēdējais kapitālais remonts slimnīcas ēkām tika veikts 1974.gadā, bet 1995.gadā slimnīcu slēdza. Pakāpenisku Sarkanā Krusta slimnīcas galvenā korpusa atjaunošanu "ARS" sāka 2010.gadā, 2016.gadā ēkas renovētajā pirmajā stāvā atklājot "ARS" Diagnostikas klīniku.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"" 2022.gadā strādāja ar 19,64 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 18% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt peļņa pieauga par 6%, sasniedzot 1,24 miljonus eiro. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 904 099 eiro.