Salacgrīvā informēs par Salacas tilta būvniecību

Rīga, 3.jūn., LETA. Šodien plkst.18 Salacgrīvas kultūras centrā notiks informatīva sanāksme, kuras laikā pilnsabiedrības "NB&Tilts" pārstāvji informēs iedzīvotājus par jauna tilta pār Salacu izbūvi, aģentūru LETA informēja Limbažu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilga Tiesnese.

Iedzīvotāji klātienē un attālināti varēs iepazīties ar tilta būvniecības gaitu, satiksmes un gājēju plūsmas organizēšanu un uzdot jautājumus.

Tikšanās notiks Salacgrīvas kultūras centrā, Salacgrīvā, Ostas ielā 3, attālināti to varēs skatīties un jautājumus rakstiski uzdot pašvaldības "Youtube" kanālā saitē, kuru publicēs šodien Limbažu novada mājaslapā.

Sanāksmē piedalīsies pilnsabiedrības "NB&Tilts" pārstāvji, VSIA "Latvijas valsts ceļu" tiltu inženieri, Limbažu novada pašvaldības vadība un Salacgrīvas apvienības pārvaldes vadītājs.

Kā vēstīts, ir noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "NB&Tilts" par jauna tilta pār Salacu izbūvi Salacgrīvā, uz Tallinas šosejas. Esošo tiltu pilnībā nojauks un tā vietā uzbūvēs jaunu četru laidumu tēraudbetona siju tiltu ar jauniem balstiem un tērauda sijām. Būvniekam darbus ir jāsāk līdz 10.jūnijam, bet jāpabeidz nākamā gada rudenī. Lai būvdarbu laikā nodrošinātu satiksmi pār Salacu, tiks izbūvēts pagaidu tilts.

Abās tilta pusēs zemtilta daļā paredzēts izveidot gājēju ietvi. Ainažu pusē zemtilta ietve tiks savienota ar esošo ietves konstrukciju, kura izbūvēta gar Salacas upi, Rīgas pusē ietve būs izveidota lokāli, tās galā izbūvēs jaunas kāpnes. Gājēju infrastruktūru izbūvēs arī uz tilta.

Tilta projekta izstrādi pasūtīja Salacgrīvas pašvaldība, projekta autors - SIA "Projekts 3", būvuzraudzību nodrošinās AS "Ceļuprojekts". Tilta izbūvi veiks pilnsabiedrība "NB&Tilts", kuras sastāvā ir SIA "Nordes būve" un SIA "Tilts", par piedāvāto līgumcenu 14,972 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Jauna tilta būvniecību trešā militārās mobilitātes projektu uzsaukumā līdzfinansē Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments (EISI).

Tilts pār Salacu atrodas uz valsts galvenā autoceļa Rīga (Baltezers)-Igaunijas robeža (Ainaži), kurš ietilpst Eiropas transporta tīklā (TEN-T), kā arī ir Eiropas nozīmes autoceļu maršrutā "E67" jeb "Via Baltica" posmā, kas nodrošina vietējo un starpvalstu satiksmi, kā arī militāro mobilitāti starp Baltijas valstīm un Eiropu.

Tiltam ir augsta nolietojuma pakāpe, nepietiekama nestspēja, un patlaban satiksme uz tā ir ierobežota.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Nordes būve" 2022.gadā strādāja ar 14,506 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 64% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa bija 38 999 eiro pretēji zaudējumiem 2021.gadā. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publicēti.

"Nordes būve" reģistrēta 2016.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro. "Nordes būve" īpašnieks ir Vācijas uzņēmums "BIH - Baltische Industrieholding GmbH". Kompānijas patiesais labuma guvējs ir Vācijas pilsonis Konstantīns Panovko.

Savukārt kompānija "Tilts" 2022.gadā strādāja ar 44,015 miljonu eiro apgrozījumu, bet tās peļņa bija 1,931 miljons eiro. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publicēti. Kompānija "Tilts" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 14,322 miljoni eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Sergejs Gridņevs (51,63%) un Artjoms Gridņevs (48,37%).