Fosilā kurināmā aizstāšanas projektam Olainē pieejams ERAF finansējums 271 188 eiro apmērā

Rīga, 4.jūn., LETA. AS "Olaines ūdens un siltums" projekta "Fosilā kurināmā aizstāšana Olainē" īstenošanai būs pieejams Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējums 271 188 eiro apmērā, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajā noteikumu projektā, ko otrdien atbalstīja valdībā.

EM norāda, ka 2023.gada novembrī Ministru kabinets (MK) pieņēma grozījumus energoefektivitātes veicināšanas un vietējo atjaunojamo energoresursu izmantošanas centralizētajā siltumapgādē otrās un trešās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumos.

Grozījumi paredzēja iespēju finansējuma saņēmējam, kurš objektīvu apstākļu dēļ nevar pilnībā pabeigt projektā plānotās aktivitātes un sasniegt projektā plānotos iznākuma rādītājus līdz 2023.gada 31.decembrim, konkrēto projektu posmot.

Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA) ir vērsies viens finansējuma saņēmējs, kas vēlas izmantot attiecīgo posmošanas opciju - "Olaines ūdens un siltums".

Atbilstoši CFLA sniegtai informācijai, "Olaines ūdens un siltums" projekta līgums ir ticis noslēgts pēc 2022.gada 29.jūnijā un projekta kopējā summa ir virs pieciem miljoniem eiro.

"Olaines ūdens un siltums" objektīvi pamatotu ārēju apstākļu dēļ nav spējis projektu pabeigt līdz plānošanas perioda beigām - 2023.gada 31.decembrim, norāda EM.

Lai iegūtu ERAF finansējumu, "Olaines ūdens un siltums" un CFLA būs jāveic vienkāršotā projekta atlase, kā arī jāslēdz līgums atbilstoši prasībām, kuras noteikusi Eiropas Komisija.

EM norāda, ka projekta maksimālais īstenošanas periods ir 2029.gads, un pasākumā plānotais privātais finansējums ir 406 782 eiro.

Pašvaldībai piederošās kompānijas "Olaines ūdens un siltums" apgrozījums 2023.gadā bija 11,528 miljoni eiro, bet peļņa sasniedza 505 289 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.