Izziņots starptautisks arhitektūras metu konkurss "Tērbatas dārza" konceptam Sporta pils teritorijā

Rīga, 11.jūn., LETA. Nekustamā īpašuma attīstītājs SIA "Estera Development" izziņojis starptautisku atklātu arhitektūras ideju konkursu nākamajām kvartāla "Tērbatas dārzs" kārtām Sporta pils teritorijā, aģentūru LETA informēja attīstītāja pārstāvji.

"Estera Development" līdzdibinātājs un izpilddirektors Ilo Adamsons norāda, ka attīstītājs cer piesaistīt gan Latvijas, gan ārvalstu arhitektu interesi, jo kvalitatīvs konkurss ir pamats tam, lai tiktu piedāvātas labākās attīstības idejas.

Arhitektūras konkursa mērķis ir iegūt arhitektoniski augstvērtīgu dzīvojamo ēku un jauktās apbūves fasāžu risinājumu pilsētas kvartālā "Tērbatas dārzs", atbilstošu Rīgas vēsturiskā centra apbūves principiem un tradīcijām, kā arī izvēlēties sadarbības partneri minimālā būvprojekta izstrādei. Rīgas vēsturiskā centra kvartāla "Tērbatas dārzs" piecām jaunbūvēm organiski jāiekļaujas pilsētvidē un ainavā, atbilstoši apkārtējās apbūves mērogam, kompozīcijas principiem un konkrētās vietas pilsētbūvnieciskās struktūras likumsakarībām, norāda attīstītāji.

Konkurss paralēli notiek divām attīstības zonām. A zonu veido trīs dzīvojamās ēkas, kuru kopējā aprēķinātā virszemes bruto apbūves platība ir 33 250 kvadrātmetri (zemesgabala adreses Krišjāņa Barona iela 75, Krišjāņa Barona iela 75A un Tērbatas iela 78B). B zonu veido dzīvojamā un jauktas izmantošanas apbūve ar kopējo aprēķināto virszemes bruto apbūves platību 21 360 kvadrātmetru (zemesgabala adreses Krišjāņa Barona iela 75B un Tērbatas iela 78C).

Atklātais starptautiskais metu konkurss tiek organizēts divās kārtās ar uzaicinātiem dalībniekiem. Konkursa pirmā kārta notiks  līdz 21.jūnijam. Konkursa otrā kārta notiks no 26.augusta līdz 25.novembrim.

Konkursa pirmā kārta ir pieejama visām fiziskajām un juridiskajām personām. Pamatojoties uz pirmās kārtas rezultātiem, konkursa otrās kārtai A zonas ēku fasāžu arhitektoniskā veidola projektēšanai uzaicinās trīs interesentus, kā arī B zonas ēku fasāžu izveidei - trīs interesentus.

Katram uzaicinātajam konkursa dalībniekam tiks apmaksāta dalība konkursa otrajā kārtā 12 000 eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Papildu konkursa otrajā kārtā var piedalīties ikviens interesents. Ja žūrijas komisija par uzvarētāju konkursa otrajā kārtā atzīs konkursa dalībnieku, kurš nebija uzaicināts dalībai konkursā, šim dalībniekam tiks piešķirta naudas balva 12 000 eiro apmērā (bez PVN).

"Estera Development", investējot vairāk nekā 100 miljonus eiro, Sporta pils teritoriju starp Tērbatas, Krišjāņa Barona, Lielgabalu un Artilērijas ielām sešu līdz astoņu gadu laikā attīstīs par jaunu dzīvojamo kvartālu "Tērbatas dārzs" ar kopumā 800 vidējā tirgus segmenta dzīvokļiem, kas izvietoti sešās septiņu stāvu daudzdzīvokļu mājās.

Iesaistīto pušu uzdevums būs attīstīt jaunu pilsētas kvartālu, vienlīdz augstu respektējot vēsturi, jo bijušais Sporta pils rajons ir viena no pēdējām lielajām un brīvajām teritorijām, ko atļauts attīstīt UNESCO uzraudzītajā Rīgas vēsturiskajā centrā. 

Šogad jūnija sākumā "Estera Development" izsludināja būvniecības konkursu jaunā dzīvojamā kvartāla pirmajai 152 dzīvokļu mājai.

Attīstītāja pārstāvji informē, ka "Tērbatas dārzā" tiks izbūvēti A+ klases energoefektīvi, ilgtspējīgi īpašumi. Visos mājokļos tiks integrēti viedās mājas risinājumi, kā arī "Tērbatas dārzā" paredzētas jumta terases un divlīmeņu "penthouse" tipa dzīvokļiem. Tiks turpināta arī ideja par pilsētdārziņiem - visa kvartāla attīstība ir balstīta uz zaļo iekšpagalmu koncepciju, dzīvojamā projekta ietvaros iedzīvotājiem sniedzot iespēju nodarboties ar nelieliem dārzniecības hobijiem tieši pie viņu mājām. 

Visa teritorija tiks veidota kā pilnvērtīgs, funkcionāls pilsētas kvartāls. Kvartāla ēku pirmo stāvu piepildīs komerctelpu piedāvājums - pārtikas preču veikals, kafejnīcas, restorāni, skaistumkopšanas saloni un citi pakalpojumi. 

Jau ziņots, ka "Tērbatas dārza" pirmās mājas būvniecību plānots sākt 2024.gada otrajā pusē, bet pirmie iedzīvotāji jauno dzīvokļu atslēgas vārētu saņemt no 2026.gada. Visa projekta attīstība plānota sešu līdz astoņu gadu laikā.

"Estera Development" 2022.gada jūnijā no Igaunijas kompānijas "US Real Estate" iegādājies bijušās hokeja arēnas Rīgas Sporta pils teritoriju. Darījuma summa netika atklāta.

Informācija Zemesgrāmatā liecina, ka 2022.gada 27.maijā divus zemesgabalus Krišjāņa Barona ielā 75 par 150 000 eiro un 1 425 823 eiro no SIA "Centra attīstības uzņēmums" iegādājusies SIA "Estera Sporta pils".

Projekta īstenotājs "Estera Development" ir Latvijas nekustamā īpašuma attīstītājs ar Igaunijas kapitālu. "Estera Development" Rīgas tirgū darbojas kopš 2016.gada un šajā laika posmā uzbūvēti 500 dzīvokļi. Līdz šim kompānija Latvijā realizējusi tādus jaunos projektus kā "Tekstiliana" Torņakalnā, "Tuvidi" Baložos un "Liepziedi" Mīlgrāvī. Pēdējos gados kompānija uzkrājusi zemes īpašumu fondu Rīgā un tās apkārtnē, kas ļaus nākotnē uzbūvēt vairāk nekā 3200 jaunu dzīvokļu.

"Estera Development" pamatkapitāls ir 1 011 937 eiro, uzņēmuma īpašnieks ir Igaunijas uzņēmums "Estera Development", liecina "Firmas.lv" informācija. 2023.gadā "Estera Development" strādāja ar 349 208 eiro zaudējumiem.

Jau ziņots, ka Sporta pili nojauca 2008.gadā, lai tās vietā celtu biznesa zonu, taču projekts netika īstenots.

Igaunijas "Rotermann Group" Rīgas Sporta pili nopirka 2007.gadā, iegādājoties Andra Šķēles meitām piederošo uzņēmumu SIA "Centra attīstības uzņēmums" un SIA "Projekts DM" kapitāldaļas. Darījuma summa netika atklāta, bet tika sniegta informācija, ka projektā plānots investēt vairāk nekā 100 miljonus eiro.