KP vērtē "Latvijas zaļā punkta" un "Eko ostas" apvienošanās ziņojumu

Rīga, 13.jūn., LETA. Konkurences padome (KP) saņēmusi SIA "Latvijas zaļais punkts" apvienošanās ziņojumu par vienpusējas izšķirošas ietekmes iegūšanu pār SIA "Eko osta", liecina KP publiskotā informācija.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz trim mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Apvienošanās ziņojumu KP saņēmusi šogad 31.maijā.

Tirgus dalībnieki vai citas ieinteresētās puses, kas vēlas sniegt viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz konkurenci, ir aicināti līdz 21.jūnijam sazināties ar KP.

KP norāda, ka "Latvijas zaļais punkts" ir ražotāju paplašinātās atbildības sistēmas operators vairākās ražotāju paplašinātās atbildības sistēmās, tostarp videi kaitīgo preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmā, kuras ietvaros "Latvijas zaļajam punktam" ir noteikti konkrēti dažādu videi kaitīgo preču savākšanas un pārstrādes apmēri.

Tikmēr "Eko osta" nodarbojas ar videi kaitīgo un bīstamo atkritumu apsaimniekošanu un pārstrādi, nodrošina arī ģeoloģisko, hidroģeoloģisko, ģeoekoloģisko un ģeotehnisko izpēti, piesārņoto ūdeņu un grunts savākšanu un pārvadāšanu, vides kvalitātes monitoringu un vides sanācijas pakalpojumus. "Eko osta" nodarbojas arī ar naftas produktiem piesārņotu ūdeņu savākšanu, pārvadāšanu.

KP skaidro, ka apvienošanās dalībnieku darbība Latvijas teritorijā pārklājas smēreļļu, eļļas filtru, nolietoto riepu un elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu apsaimniekošanas tirgū.

"Latvijas zaļais punkts" un "Eko osta" darbojas arī vertikāli saistītajos tirgos, norāda KP, piebilstot, ka "Eko osta" ir noslēgusi līgumu ar "Latvijas zaļo punktu" kā ražotāju atbildības sistēmas operatoru par piedalīšanos videi kaitīgo preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmā un "Latvijas zaļais punkts" uzņēmumam "Eko osta" nodod savāktās nolietotās riepas, smēreļļas un eļļas filtrus.

Tā kā uzņēmumi "Latvijas zaļais punkts" un "Eko osta" ir vertikāli saistīti videi kaitīgo preču atkritumu apsaimniekošanas tirgū, ietekmēts ir videi kaitīgo preču atkritumu apsaimniekošanas tirgus, norāda KP.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Latvijas zaļais punkts" pagājušajā gadā strādāja ar 12,668 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 21,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 31,7% un bija 2,843 miljoni eiro.

Uzņēmums reģistrēts 2000.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,084 miljoni eiro. "Latvijas zaļā punkta" īpašnieks ir SIA "Eco Baltia vide", kas ietilpst AS "Eco Baltia" koncernā.

Tikmēr "Eko osta" 2022.gadā strādāja ar 5,286 miljonu eiro apgrozījumu un 863 380 eiro peļņu. Kompānijas finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

"Eko osta" reģistrēta 1999.adā, un tās pamatkapitāls ir 2,162 miljoni eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Andrejs Laškovs (95%) un viņam piederošais SIA "DKD Logistic" (5%).