Latvijā un 24 citās Eiropas valstīs elektroenerģijas biržā ieviestas papildu izsoles

Rīga, 14.jūn., LETA. AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) kopā ar citiem pārvaldes sistēmas operatoriem un elektroenerģijas tirgus operatoriem no vēl 24 Eiropas valstīm ceturtdien, 13.jūnijā, realizēja konkrētās dienas elektroenerģijas tirgus pirmās papildu izsoles, aģentūru LETA informēja AST pārstāvji.

AST skaidro, ka tas ir nākamais solis Eiropas vienotā elektroenerģijas tirgus attīstībā, lai tirgū integrētu liela apjoma saules un vēja enerģiju. Papildu elektroenerģijas izsoles konkrētās dienas tirgū Latvijas elektroenerģijas tirgus dalībniekiem dos iespēju slēgt papildus darījumus par elektroenerģijas tirdzniecību, piemēram, strauju laika apstākļu maiņu gadījumā.

AST valdes loceklis Gatis Junghāns skaidro, ka energosistēma mainās - strauji pieaug ģenerācija no nepastāvīgās saules un vēja enerģijas, pieaug dinamiska starpvalstu tirdzniecība, energosistēmā ienāk lielas jaudas baterijas un patērētāji, kas spēj pielāgot savus patēriņa paradumus lētākām cenām elektroenerģijas biržā. Bet, tajā pašā laikā, stabilas energosistēmas priekšnosacījums paliek nemainīgs - nodrošināt nepārtrauktu saražotās un patērētās elektroenerģijas līdzsvaru.

Tāpēc nepieciešama precīzāka un prognozējamāka ģeneratoru un patēriņa plānošana, norāda Junghāns. Tāpēc AST sadarbībā ar kaimiņvalstu pārvades sistēmu operatoriem maina pastāvošo elektroenerģijas biržas modeli - līdztekus jau notiekošajām ikdienas izsolēm biržā tika ieviestas trīs papildu ikdienas izsoles, un vēlāk tirdzniecība tiks pārkārtota no 60 minūšu uz 15 minūšu periodiem. 

"Regulārāka un augstākas izšķirtspējas tirdzniecība nodrošinās plašākas pirkšanas un pārdošanas darījumu slēgšanas iespējas tuvāk reālam laikam, kad ir precīzāk zināmi sagaidāmie ģenerācijas un patēriņa apjomi, tādējādi samazinot balansēšanas izmaksas. Tirgus modeļa uzlabojumi radīs ekonomisku motivāciju ienākt tirgū elastīgākiem resursiem, no kā kopumā iegūs visi elektroenerģijas patērētāji", skaidro Junghāns.

Patlaban elektroenerģijas lietotājiem, kas izvēlējušies biržai piesaistītos produktus, elektroenerģijas cenu nosaka nākamās dienas izsole, kurā elektroenerģijas cenu katrā tirdzniecības zonā nosaka saņemtie piedāvājumi, plānotais patēriņš un iespējamās starpvalstu komerciālās plūsmas. Šis nākamās dienas tirgus algoritms nodrošina, ka elektroenerģijas pirkšanas un pārdošanas darījumi tiek slēgti, panākot maksimāli labvēlīgu sociālo efektu un vienlaikus ņemot vērā pārvades sistēmu operatoru noteiktos tīkla darbības ierobežojumus. Būtiski arī, ka elektroenerģijas plūsmu un cenu noteikšanas algoritms nodrošina optimālu starpvalstu tirdzniecības jaudu izmantošanu.

Savukārt konkrētās dienas tirgus modelī, kas bija spēkā līdz šim, nepārtrauktās tirdzniecības mehānisms nenodrošināja optimālu starpvalstu tirdzniecības jaudu izmantošanu un izcenošanu, jo piekļuvi tām saņēma tie, kas darījumu reģistrē pirmie. Lai šo nepilnību labotu, 2019.gadā Energoregulatoru sadarbības aģentūra nolēma līdztekus nākamās dienas izsolei (notiek katru dienu plkst.13) organizēt papildu izsoles - plkst.16 iepriekšējā dienā, plkst.23 iepriekšējā dienā, plkst.11 konkrētajā dienā, kas sekmīgi ir ieviests ar 13.jūnijā.

Jau vēstīts, ka AST koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 234,48 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 33,2% mazāk nekā 2022.gadā, savukārt koncerna peļņa saruka par 36,7% un bija 10,235 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

AST ir Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators. AST koncernu veido AST un tās meitassabiedrība - dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus").

AST pieder valstij. Kompānijas obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.