"Latvijas finiera" ražotnē "Kuldīgas fabrika" ieguldīti 16 miljoni eiro

Rīga, 17.jūn., LETA. Kokapstrādes uzņēmums "Latvijas finieris" Kuldīgā atvēris jaunu finieru ražotni "Kuldīgas fabrika", kuras ražošanas ēkā, iekārtās, tehnoloģijās un teritorijas labiekārtošanā investēti ap 16 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

"Latvijas finiera" valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems informē, ka ražotne aprīkota ar tehnoloģiju, kas dod iespēju no katra bērza apaļkoka iegūt maksimālo iespējamo finiera iznākumu. Ciems norāda, ka pasaulē pirmā, tieši "Latvijas finiera" vajadzībām tapusī iekārta - hibrīdlobmašīna -, dod iespēju eksperimentēt ar tievāka diametra apaļkoku sortimentiem, kas iepriekš pārsvarā novirzīti eksportam vai pārstrādāti zemākas pievienotās vērtības produktos. 

Ciems skaidro, ka uzņēmums palielina izmantojamo un pieejamo resursu apjomu, savukārt meža īpašnieki iegūst augstāku produktivitāti no katra zemes hektāra, kas tiek izmantots mērķtiecīgai mežsaimniecībai. Nodrošinot tievkoksnes lobīšanu, "Latvijas finieris" iepērk papildu bērza apaļkoku jaunā - C - kvalitātes šķirā. Mazāka diametra un zemākas kvalitātes bērza apaļkoku lobīšanas pie pašreizējā mežizstrādes apjoma Latvijā nozīmē iespēju saplākšņa ražošanai novirzīt papildu 300 000 kubikmetru bērza koksnes gadā. 

"Latvijas finiera" Bērza lietkoksnes nodrošinājuma dienesta direktors Artis Podnieks skaidro, ka tievāku koku izmantošana ražošanā ir iespēja meža īpašniekiem un apsaimniekotājiem novirzīt vairāk bērza koksnes saplākšņa produktu ražošanai. Podnieks norāda, ka labās bērza audzēs varēs saražot līdz pat 60% finierkluču. Finierklučus varēs iegūt jau kopšanas cirtēs, tādējādi palielinot mežaudzes vērtību. 

Kuldīgas ražotnes vajadzībām izgatavotā hibrīdlobmašīna apvieno divas tradicionāli finieru lobīšanā izmantotās tehnoloģijas - vārpstas un bezvārpstas, dodot iespēju nolobīt finierklučus līdz pat 25 milimetru serdenim. 

"Latvijas finiera" Iekārtu rūpnīcas direktors Māris Bumbieris informē, ka Iekārtu rūpnīca ne tikai projektēja un izgatavoja finierkluču padeves un koksnes blakusproduktu līnijas, bet sadarbībā ar piegādātāju izgatavoja arī vairākus mezglus jaunajai hibrīdlobmašīnas līnijai. "Kuldīgas fabrikā" uzstādīta arī kompakta finierkluču hidrotermiskās apstrādes kamera, kur baļķi tiek termiski sagatavoti lobīšanai, izmantojot tvaika metodi. 

Jaunā ražotne strādās divās maiņās, kopumā ar laiku dodot darbu līdz pat 30 speciālistiem, kā arī virknei dažādu vietējo ārpakalpojumu sniedzēju. 

Jau ziņots, ka "Latvijas finiera" apgrozījums 2022.gadā bija 351,25 miljoni eiro, kas ir par 38,8% vairāk nekā 2021.gadā, bet kompānijas peļņa palielinājās 2,5 reizes un bija 29,7 miljoni eiro. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

Kompānija "Latvijas finieris" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 134 465 271 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas pamatdarbība ir bērza saplākšņa ražošana.

Latvijā "Latvijas finierim" pieder 100% kapitāldaļu kompānijās "Verems", SIA "Latvijas finieris mežs" un AS "Riga Wood Baltic", kā arī 50% kapitāldaļu SIA "Troja" un SIA "SELF loģistika". AS "Ludzas mežrūpniecības saimniecība" kompānijai pieder 99,67% kapitāldaļu.