"HansaMatrix" koncerna apgrozījums pērn pieaudzis par 43,3%

Rīga, 27.jūn., LETA. Augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 41,393 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 43,3% vairāk nekā 2022.gadā, bet koncerna zaudējumi samazinājās par 36,3% un bija 1,368 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vienlaikus pati "HansaMatrix" pērn strādāja ar 41,703 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 43,2% vairāk nekā 2022.gadā, kā arī cieta 3,178 miljonu eiro zaudējumus, kas ir samazinājums par 8,4%.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka koncerna ieņēmumu pieaugumu veicināja augstais pieprasījums galvenajās nozarēs, kas kopā ar aktīvo pārdošanas procesu un joprojām pastāvošo globālo pusvadītāju deficītu ir nodrošinājis nozīmīgu pasūtījumu apmēru 2023.gadā.

Vadības ziņojumā teikts, ka 2023.gadā ražošanas un pētniecības pamatlīdzekļos ražošanas kapacitātes uzturēšanai un palielināšanai, testa sistēmu izstrādē un informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas attīstībā investēti 556 000 eiro.

Tāpat uzņēmuma vadība norāda, ka 2023.gadā privātā kapitāla fondu pārvaldnieks "BaltCap" ar meitasuzņēmuma SIA "Emsco" starpniecību kļuva par vienīgo "HansaMatrix" akcionāru un "HansaMatrix" akcijas tika izslēgtas no regulētā tirgus. Jaunā īpašnieku struktūra ļaus "HansaMatrix" labāk piesaistīt papildu kapitālu, lai efektīvi izmantotu uzņēmuma turpmāko izaugsmes potenciālu.

Vadības ziņojumā teikts, ka 2022.gadā Krievijas sāktais karš Ukrainā ir mainījis makroekonomiskās darbības vidi un var ietekmēt komponentu un citu materiālu pieejamību un globālo loģistiku. Koncerns ir cieši sadarbojies ar klientiem, lai labāk identificētu un izprastu iespējamo kara ietekmi uz ražošanas pasūtījumiem. Koncernam nav klientu Krievijā, Ukrainā vai Baltkrievijā, turklāt "HansaMatrix" klientiem arī nav būtiskas ieņēmumu ekspozīcijas uz karā tieši iesaistītajiem tirgiem. "HansaMatrix" ir diversificēta piegādātāju bāze, un koncernam nav piegādātāju Krievijā, Ukrainā vai Baltkrievijā.

Tāpat vadības ziņojumā minēts, ka 2024.gada 9.februārī "HansaMatrix" un tās 100% meitasuzņēmums SIA "Lightspace Holding" parakstīja reorganizācijas līgumu, kas paredz reorganizāciju, veicot uzņēmumu apvienošanu un to, ka "Lightspace Holding" nodos "HansaMatrix" visu mantu, uz to attiecināmās saistības un prasījuma tiesības.

Savukārt 2024.gada 20.februārī "HansaMatrix" 100% meitasuzņēmums SIA "Zinātnes parks" Rīgas rajona tiesā pieteica maksātnespēju. Pamatojoties uz pieteikumā norādītajiem apstākļiem, pieteicējs nespēj izpildīt maksājumu saistības, kurām iestājies izpildes termiņš par kopējo summu 2 089 739 eiro, no kuras pēc grāmatvedības datiem neatmaksātā aizdevuma atlikums "HansaMatrix" veido 2 057 915 eiro.

"HansaMatrix" koncerns 2022.gadā strādāja ar 28,885 miljonu eiro apgrozījumu un 2,146 miljonu eiro zaudējumiem, bet pati "HansaMatrix" strādāja ar 29,114 miljonu eiro apgrozījumu un 3,468 miljonu eiro zaudējumiem.

"HansaMatrix" ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas veic jaunu elektronisko produktu un sistēmu izstrādi, to industrializāciju, kā arī sniedz integrētus ražošanas pakalpojumus klientiem, datu tīklu iekārtu, lietu interneta, industriālo sistēmu un citos augstas pievienotās vērtības tirgus segmentos.

Uzņēmuma īpašnieks ir privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" meitasuzņēmums SIA "Emsco", kas ietilpst "BaltCap" ieguldījumu portfelī. "Emsco" reģistrēta 2022.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Igaunijas "BaltCap Private Equity Fund III". "BaltCap" ir privātā kapitāla un riska kapitāla ieguldītājs un pārvaldītājs, kas primāri darbojas Baltijā.