"Madara Cosmetics" par 1,19 miljoniem eiro pārdevusi meitasuzņēmumu "Cosmetics Nord"

Rīga, 1.jūl., LETA. Kosmētikas ražotāja AS "Madara Cosmetics" parakstījusi līgumu par tai piederošo 100% SIA "Cosmetics Nord" akciju pārdošanu par 1,19 miljoniem eiro uzņēmuma vadības komandai, teikts "Madara Cosmetics" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Pēdējo gadu laikā "Cosmetics Nord" izstrādāja "Selfnamed.com" "print on demand" platformu.

"Cosmetics Nord" akciju ieguvējs ir SIA "SLFNMD", kurā esošajai vadības komandai - Anetei Vabulei un Kristapam Birmanim - pieder 30% kapitāldaļu, savukārt pārējie 70% pieder SIA "Kalvi Capital", kuras īpašnieki vienādās daļā ir Uldis Iltners un Lotte Tisenkopfa-Iltnere, kuru līdzdalība "Madara Cosmetics" ir attiecīgi 23,88% un 23,72%. 

Paziņojumā biržai teikts, ka "Selfnamed" nodalīšana noslēdz uzņēmuma pārorientēšanos uz tā pamatdarbību. Uzņēmums turpinās nodrošināt produktu izstrādi un ražošanu "Selfnamed".

Paziņojumā arī teikts, ka būtisks darījuma aspekts ir tas, ka "Selfnamed.com" platformas turpmākai veiksmīgai attīstībai  ir nepieciešami papildu ieguldījumi komandas paplašināšanā, tiešsaistes platformas attīstībā un ieviešanā citos tirgos. 

Lai "Madara Cosmetics" spētu nodrošināt turpmāku konkurētspējīgu rentabilitāti, tas nozīmētu vai nu nepietiekamus ieguldījumus "Selfnamed", kas palēninātu platformas izaugsmi, vai arī monetāro un nemonetāro resursu pārdali par labu "Selfnamed", kas palēninātu "Madara" zīmola attīstību. Turklāt ar pašreizējo pārvaldības modeli "Selfnamed" nav iespējams piesaistīt ārējo kapitālu, piemēram, no riska kapitāla ieguldījumu avotiem, teikts kompānijas paziņojumā.

Papildu negatīvam pašu kapitālam vēsturisko zaudējumu dēļ pirkuma līguma noslēgšanas brīdi "Cosmetics Nord" ir arī neatmaksāts parāds "Madara Cosmetics", kas sasniedz vienu miljonu eiro. Darījums ietver esošā parāda pilnīgu atmaksu.

Darījuma izvērtēšanai uzņēmums bija piesaistījis auditorkompāniju "KPMG". 

"Madara Cosmetics" izpilddirektore Gunta Šulte norāda, ka "Madara Cosmetics" varēs turpināt fokusēties un veiksmīgi attīstīt "Madara" zīmolu eksporta tirgos, vienlaikus turpinot gūt ieņēmumus no produktu izstrādes un ražošanas nodrošināšanas "Selfnamed". Uzņēmums turpinās audzēt laboratorijas un produktu izstrādes komandas kapacitāti un jaudu, spējot nodrošināt plaša spektra produktu izstrādi. 

"Selfnamed" mārketinga un biznesa attīstības vadītājs Birmanis norāda, ka vadības komandas galvenais mērķis ir attīstīt "Selfnamed" ar maksimālu un efektīvu ātrumu. "Selfnamed" ilgtermiņa stratēģijas īstenošanai būtiska ir iekļūšana ASV tirgū. 

"Lai to īstenotu, mēs neredzam, ka šobrīd varam prasīt investīcijas (naudas, darbinieku un kompetenču) caur esošo uzņēmumu struktūru tādā apmērā, kādā tas būtu nepieciešams platformas izaugsmes nodrošināšanai. Mēs uzskatām, ka, nodalot šo darbību no "Madara Cosmetics" grupas, mēs varam turpmāk realizēt "Selfnamed" potenciālu caur ārēju investīciju piesaisti un līdz ar to nodrošināt izaugsmi un tālāku platformas attīstību, kas būs izdevīgi visām pusēm," paziņojumā biržai pauž Birmanis.

"Madara Cosmetics" vadība saglabā iepriekšējās vadlīnijas, kas paredz 2024.gadā sasniegt vismaz 10% apgrozījuma pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, tas ir 22,25 miljonus eiro.

Jau vēstīts, ka "Madara Cosmetics" koncerna auditētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 20,234 miljoni eiro, kas ir par 8,2% vairāk nekā 2022.gadā, bet koncerna peļņa pieaugusi par 42,5% - līdz 1,597 miljoniem eiro.

Uzņēmums reģistrēts 2006.gadā, un tā pamatkapitāls ir 377 058 eiro. "Madara Cosmetics" lielākie īpašnieki ir Uldis Iltners (23,92%), Lote Tisenkopfa-Iltnere (23,76%), Somijas "Transmeri Group Ab" (22,93%), Liene Drāzniece (6,79%) un Zane Tamane (6,35%). "Madara Cosmetics" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North".

"Cosmetics Nord" 2023.gadā strādāja ar 2,031 miljona eiro apgrozījumu un cieta 103 951 eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija. 

Uzņēmuma reģistrēts 2010.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2828 eiro.