"Valmieras stikla šķiedras" koncerna apgrozījums pērn samazinājies par 5,9%

Rīga, 29.jūl., LETA. Stikla šķiedras ražotāja AS "Valmieras stikla šķiedra" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 135,684 miljoni eiro, kas ir par 5,9% mazāk nekā 2022.gadā, bet koncerna peļņa samazinājās 3,2 reizes un bija 2,134 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vienlaikus "Valmieras stikla šķiedras" mātesuzņēmums pagājušajā gadā strādāja ar 117,796 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7,9% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa kritās 4,4 reizes un bija 1,394 miljoni eiro.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2023.gadam bija raksturīgi ik ceturksni mainīgie tirgus apstākļi un joprojām augstās materiālu, enerģijas un ķimikāliju cenas.

Pirmajā ceturksnī bija vērojams īpaši liels pieprasījums pēc "Valmieras stikla šķiedras" produktiem. Līdz ar to uzņēmums varēja gan palielināt pārdošanas apmērus, gan realizēt cenu prognozes. Vadības ziņojumā teikts, ka šo pieprasījuma pieaugumu nevarēja izskaidrot ar vispārējiem ekonomikas attīstības rādītājiem, jo "Valmieras stikla šķiedras" tirgos  ekonomikas izaugsme gadā kopumā bija aptuveni 0%.

Līdz ar to, visticamāk, tā cēlonis meklējams klientu noliktavu papildināšanā un nelielajiem importa apmēriem no Āzijas valstīm, norādīts vadības ziņojumā. 2023.gada otrajā un trešajā ceturksnī saņemto pasūtījumu skaits būtiski samazinājās, jo gandrīz visas "Valmieras stikla šķiedras" klientu nozares ietekmēja tobrīd zemais pieprasījums.

Lai neitralizētu šo apstākļu izraisīto cenu kritumu, ko nozīmīgi veicināja arī Āzijas piegādātāju dempinga cenas, 2023.gada otrajā ceturksnī tika apturētas vairākas stikla šķiedras ražošanas krāsnis un E-stikla kausēšanas krāsns W1.2 jauda pakāpeniski samazināta līdz 50% no tās kopējās jaudas. Līdz ar to E-stikla ražošanas apjoms samazinājās par 25%.

Neraugoties uz samazinātajiem ražošanas apmēriem un pārdošanas veicināšanas aktivitāšu pieaugumu, kompānijai nācās būtiski samazināt cenas un veikt papildu pārdošanas kampaņas, lai sasniegtu plānotos pārdošanas apmērus, minēts vadības ziņojumā.

Pastāvīgi augsts pieprasījums bija tikai pēc augstākās kvalitātes silīcija stikla šķiedras izstrādājumiem, tāpēc šajā segmentā "Valmieras stikla šķiedra" varēja palielināt pārdošanas cenu.

Atbilstoši "Valmieras stikla šķiedras" stratēģijai 2023.gada otrā ceturkšņa beigās uzņēmums, kā plānots, nodeva ekspluatācijā vēl vienu silīcija stikla kausēšanas krāsni un būtiski palielināja šī produkta ražošanas jaudu.

Šajā jaunajā kausēšanas krāsnī "Valmieras stikla šķiedra" īstenoja jaunu kausēšanas koncepciju, kuras mērķis ir gan ietaupīt enerģiju, gan pagarināt kalpošanas laiku par 50%. Optimālo parametru noteikšana kausēšanas operācijai prasīja ilgāku laiku, nekā plānots, tāpēc līdz gada beigām nebija iespējams pilnībā sasniegt plānotos izlaides apmērus, skaidrots vadības ziņojumā.

Kopš 2023.gada beigām palielinājās pieprasījums pēc dzijas, jo dažādu ārēju apstākļu dēļ bija traucētas piegādes ķēdes no Āzijas. Tas ļāva "Valmieras stikla šķiedrai" atcelt ieviestās cenu atlaides. Uzņēmums arī nekavējoties palielināja dzijas ražošanu, lai atbalstītu klientus.

Vadības ziņojumā minēts, ka principā "Valmieras stikla šķiedrai" līdzīgu energoietilpīgu uzņēmumu situācija Eiropas Savienībā (ES) kopumā un jo īpaši Latvijā kopš kara sākuma Ukrainā nav būtiski uzlabojusies. Turklāt enerģijas biržas, piemēram, TTF vai "NordPool" kalpo enerģijas piegādātājiem kā līdzeklis, lai noteiktu cenas, kas nav saistītas ar ražošanas izmaksām. Šo situāciju izmanto arī izejvielu un ķimikāliju piegādātāji, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu Covid-19 pandēmijas laikā izveidojušos augsto cenu līmeni un gūtu virspeļņu.

Tas, ka 2023.gadā "Valmieras stikla šķiedrai" izdevās sasniegt samērā labus rezultātus, ir saistīts tikai ar konsekventu produktu portfeļa pārstrukturēšanu par labu augstākas pievienotās vērtības produktiem, ko uzņēmums sāka pēdējos gados un turpinās arī nākamajos gados, teikts vadības ziņojumā, piebilstot, ka tas nozīmē arī pirmās krāsns pārstatīšanu, lai varētu tajā ražot HR stiklu. 

Kompānijas vadība ir pārliecināta par 2024.gada izaugsmes mērķu sasniegšanu, kam palīdzēs gan ieguldījumi inovācijās, gan un stabilās tirgus pozīcijas.

"Valmieras stikla šķiedras" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 144,208 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 6,834 miljoni eiro. Savukārt mātesuzņēmuma apgrozījums bija 127,922 miljoni eiro, bet peļņa - 6,154 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka 2021.gada februārī Luksemburgas fonds "Duke" iegādājās "Valmieras stikla šķiedras" akciju kontrolpaketi. Pēc kompānijas publiskotās informācijas, "Duke" īpašumā ir 97,18% "Valmieras stikla šķiedras" akciju.

Kompānija reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2,417 miljoni eiro.