"UPB" grupas apgrozījums pērn audzis par 4,8%

Rīga, 2.aug., LETA. Būvniecības un industriālā koncerna "UPB" konsolidētais apgrozījums 2023.gadā sasniedzis 248,311 miljonus eiro, kas ir par 4,8% vairāk nekā 2022.gadā, savukārt koncerna peļņa sasniedza 4,065 miljonus eiro pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" informācija.

Savukārt "UPB" mātesuzņēmuma apgrozījums pērn bija 214,799 miljoni eiro, kas ir par 5,2% vairāk nekā 2022.gadā, bet mātesuzņēmuma peļņa pērn bija 2,165 miljoni eiro, kas ir divas reizes mazāka nekā gadu iepriekš.

"UPB" grupas vadība 2023.gadu vērtē kā salīdzinoši stabilāku un paredzamāku, kurā izdevās adaptēties pieprasījuma izmaiņām un izejmateriālu cenu pieaugumam, un arī tirgus svārstības vairs nebija tik krasas kā iepriekšējos gados. Priekšrocība šajos tirgus apstākļos bija arī "UPB" diversificētais produktu un pakalpojumu klāsts, kas ļāva operatīvāk reaģēt uz tirgus sabremzēšanos Skandināvijā, kas ir uzņēmuma galvenais eksporta reģions. Arī "UPB" grupas ražotnēs bija iespējams nodrošināt vienmērīgāku noslodzes līmeni.

Kopumā pērn eksporta aktivitātes veidoja vairāk nekā pusi no "UPB" grupas kopējā apgrozījuma, galveno fokusu saglabājot uz Skandināvijas valstīm. Vairāki projekti atļāva izcelt "UPB" kompetences augstas pievienotās vērtības produktu projektēšanā un ražošanā, eksportējot sarežģītus lielizmēra fasāžu elementus. Tāpat pērn tika turpināts attīstīt jaunu betona produktu līniju - stikla šķiedras betona fasādes.

Kā vienu no ārvalstīs realizētajiem projektiem grupas vadība izceļ Marijas Elizabetes bērnu slimnīcu Kopenhāgenā, Dānijā - tai "UPB" piegādāja un uzstādīja līdz šim uzņēmuma vēsturē lielāko fasādi, kas bija augstas sarežģītības ne tikai tās izmēra, bet arī stingro tehnisko prasību dēļ.

Tika pabeigts arī prestižs fasādes projekts 11 stāvu biroju ēkai Londonas centrā. Līdz ar šo projektu "UPB" turpina nostiprināties Lielbritānijas tirgū, kas ir viens no uzņēmuma ilgtermiņa mērķiem. Realizētā fasāde izceļ arī "UPB" grupas uzņēmumu iekšējo sinerģiju, jo tajā apvienoti vairāki "UPB" ražotie produkti.

Vadības ziņojumā teikts, ka stabila izaugsme turpinājās arī mašīnbūves virzienam, kas sasniedza 22% apgrozījuma pieaugumu, salīdzinot ar gadu iepriekš. To veicināja lielu un sarežģītu projektu realizācija, tostarp ievērojami paplašinot eksportu uz tādām valstīm kā ASV un Lielbritānija.

Savukārt vietējā tirgū 2023.gadā pabeigti tādi nozīmīgi būvobjekti kā Daugavas stadiona vieglatlētikas manēža Rīgā, kas tika īstenota pēc "projektē un būvē" principa, un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs Rīgā. Kopumā projektēšanas un būvniecības virziens bija aktīvs un tika uzsākti vairāki jauni industriālie un biroju projekti dažādu nozaru ražošanas uzņēmumiem, piemēram, "Knauf" jaunais birojs, "Rettenmeier Baltic Timber" un "Latvijas finiera" ražošanas ēkas.

Aktīvs bija arī enerģētikas projektu sektors, iesaistoties šķeldas katlumāju būvniecībā vairākās Latvijas pilsētās.

Holdingam nozīmīga ir arī sāktā sadarbība projektā "Magdelēnas kvartāls", kam "UPB" nodrošināja ēkas karkasa un betona fasādes ražošanu un montāžu. Projekts tiek īstenots pēc "off-site construction" jeb "būvniecība ārpus būvlaukuma" principa, kas ļauj samazināt uz vietas būvlaukumā veicamo darbu apjomu. Uzņēmuma vadības ieskatā šī pieeja ir viena no tendencēm, ko būtu vērts plašāk attīstīt arī Latvijas tirgū, meklējot iespējas kā būvniecības nozarei kļūt efektīvākai.

Vadības ziņojumā teikts, ka 2024.gadā "UPB" grupas apgrozījums tiek prognozēts stabils, saglabājoties līdzvērtīgā līmenī kā 2023.gadā. Plānots turpināt ilgtermiņa attīstību kā industriālai, vertikāli integrētai uzņēmumu grupai, kas spēj realizēt tehnoloģiski sarežģītus projektus un piedāvā produktus ar augstu pievienoto vērtību.

Projektu portfelis 2024.gadam ir aizpildīts atbilstoši uzņēmuma budžetam un mērķiem, paredzot, ka lielāka tirgus aktivitāte atsāksies gada otrajā pusē. Līdz ar to lielāka izaugsme tiek sagaidīta 2025.gadā. Arī Latvijas būvniecībā 2024.gads plānots dinamisks, ar fokusu uz sarežģītiem industriālajiem projektiem, kā arī procesu un kvalifikācijas uzlabošanu, kas ļaus būs vēl konkurētspējīgākiem nākotnē.

"UPB" koncerns 2022.gadā strādāja ar 237,665 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 4,689 miljonu eiro zaudējumus. "UPB" mātesuzņēmums 2022.gadā strādāja ar 204,28 miljonu eiro apgrozījumu un guva 4,316 miljonu eiro peļņu.

"UPB" grupa ir viens no lielākajiem industriālajiem koncerniem Baltijas valstīs, kura galvenā darbības nozare ir tehnoloģiski sarežģītu ēku būvniecība, ieskaitot to projektēšanu, būvmateriālu ražošanu, piegādi, montāžu un servisu. Uzņēmumu grupa nodrošina integrētus risinājumus stikla, metāla, betona konstrukciju, kā arī enerģētikas un mašīnbūves jomās. Lielākās "UPB" uzņēmumu grupas ir "MB Betons" grupa, "RK Metāls" grupa, "Aile" grupa, "UPB Energy" grupa un "UPB nams" grupa. "UPB" pašlaik strādā ap 1700 darbinieku. "UPB" patiesie labuma guvēji ir Uldis Pīlēns, Māris Mors un Madara More.