Ventspils slimnīca par 32 436 eiro iegādājusies mikroorganismu identifikācijas iekārtu

Rīga, 6.aug., LETA. Ventspils slimnīcas laboratorija par 32 436 eiro iegādājusies mikroorganismu identifikācijas iekārtu, aģentūru LETA informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Rudzroga.

Ventspils slimnīcas laboratorijas mikrobioloģijas nodaļas aprīkojums papildināts ar modernu mikroorganismu identifikācijas iekārtu izmeklējumu veikšanai gan stacionāra, gan ambulatorajiem pacientiem.

Laboratorijas ārste Evija Skrode skaidro, ka ātrāka baktēriju identifikācija izmeklējamajā materiālā ļauj ārstējošajam ārstam sākt savlaicīgu un precīzu antibakteriālo terapiju. Laikus sākta mērķtiecīga infekcijas terapija samazina pacienta ārstēšanās ilgumu, uzturēšanās laiku slimnīcā un veicina ātrāku atveseļošanos. Būtisku lomu ātra mikroorganismu identifikācija ieņem arī epidemioloģisko un infekciju slimību kontroles pasākumu jomā.

Mikroorganismu identifikācija iekārtā tiek veikta, izmantojot ATR-FTIR (samazinātās pilnās atstarošanas - Furjē transformācijas infrasarkano) spektroskopijas metodi, ar kuras palīdzību dažu minūšu laikā tiek nodrošināta ātra un precīza baktēriju identifikācija sugas līmenī, izanalizējot baktērijā esošos proteīnus, ogļhidrātus, lipīdus un nukleīnskābes, skaidroja Skrode.

Iekārtas priekšrocība ir arī tās videi draudzīga darbība - veicot baktēriju identifikāciju un iekārtas apkopi ar minimālu ķīmisku reaģentu un elektrības patēriņu.

Iekārta iegādāta Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektā SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcas" veselības infrastruktūras attīstībai.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas apgrozījums 2023.gadā bija 25,26 miljoni eiro. Iestādes peļņa 20223.gadā bija 15 621 eiro.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas 87,96% kapitāldaļu īpašniece ir Ventspils pašvaldība, 11,48% kapitāldaļu pieder Talsu novada pašvaldībai un 0,57% kapitāldaļu pieder Rīgas Stradiņa universitātei. Slimnīcas pamatkapitāls ir 7,36 miljoni eiro.