Līgatnes papīrfabrikas pagalmā notiks "Papīrfabrikas festivāls"

Rīga, 6.aug., LETA. Sestdien, 10.augustā, vēsturiskās Līgatnes papīrfabrikas pagalmā notiks "Papīrfabrikas festivāls" - harmonisku, radošu un ekoloģisku dzīvesveidu veicinošs pasākums visai ģimenei, aģentūru LETA informēja "Papīrfabrikas festivāls" producente Līga Gablika.

Festivāls notiks no plkst.11 līdz 22, un tas piedāvā daudzveidīgu mākslas un kultūras programmu. Ikviens pasākuma apmeklētājs varēs piedalīties vairāk nekā 20 ar mākslu, mūziku, amatniecību un pašizziņu saistītās radošās darbnīcas, apmeklēt bijušo Līgatnes papīrfabrikas strādnieku dzīvokli un administrācijas ēku, kura saglabāta autentiska it kā būtu pamesta vien vakar.

Plkst.13 notiks ģitārista Mārča Auziņa solokoncerts, savukārt plkst.18 koncertu sniegs Kristīne Prauliņa ar grupu "The Soulful Crew".

Sarunu skatuvē notiks sarunas un diskusijas par drosmi rīkoties saskaņā ar sevi, par jaunu lietu radīšanu jau no esošajām un par dzīvi Līgatnē. Visu dienu varēs apskatīt arī dažādas mākslas izstādes. Pasākuma apmeklētāji aicināti arī baudīt ēdienu, kas radīts no mājražotāju un zemnieku produkcijas, kā arī piedalīties unikāla koncepta "Garā galda svinībās", ko rīko šefpavārs Ēriks Dreibants un zaļo "Michelin" zvaigzni ieguvušais restorāns "Pavāru māja".

Tāpat festivālu bagātinās tirgus, kurā savu produkciju piedāvās vairāk nekā 80 mājražotāji un zemnieku saimniecības.

SIA "Līgatnes papīrfabrika" saimnieks Edgars Ricevs skaidro, ka festivālu rīko, lai iedvesmotu sabiedrību pievērsties apzinātākam un nesteidzīgākam dzīvesveidam, aicinātu uz ekoloģiskāku saimniekošanu un patērēšanu. Gan papīrfabrikas vide, kur industriālā arhitektūra mijas ar dabu, gan arī visas festivāla aktivitātes ietver ideju par harmonisku un videi draudzīgu dzīvošanu, radošumu un dažādā līdzās pastāvēšanu.

Līgatnes papīrfabrika savulaik bija visvecākais rūpniecības uzņēmums Latvijā, kas darbojies gandrīz bez pārtraukuma. No 1815. līdz pat 2014.gadam Līgatnes papīrfabrikā notika papīra ražošana - sākotnēji ar rokām, vēlāk rūpnieciski. Papīrfabrikai apkārt strauji sāka veidoties papīrfabrikas ciemats - skola, kultūras nams, dzīvokļi, dzemdību nams, ambulance. 

Kopš 2022.gada Līgatnes papīrfabrika atdzimst, izceļot tūrismu un kultūru, kā arī pamazām sākot akvareļu papīra ražošanu videi draudzīgā veidā, sacīja Ricevs. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2022.gadā dibināta SIA "Līgatnes papīrfabrika" ar pamatkapitālu ir 2800 eiro. Finanšu rādītāji par pagājušo gadu nav publiskoti. Uzņēmums pieder SIA "ER Invest" un Sergejam Losevam vienādās daļās.

Festivālu rīko "Līgatnes papīrfabrika", atbalsta Cēsu novada pašvaldība, Vidzemes plānošanas reģions un Valsts kultūrkapitāla fonds. Ieeja festivālā ir bez maksas.