Uzņēmumam VVD jāatmaksā 5000 eiro par topogrāfisko mērījumu veikšanu tā vietā

Rīga, 26.aug., LETA. Līdz ar tiesas sprieduma stāšanos spēkā uzņēmumam SIA "KVL Baltic" Valsts vides dienestam (VVD) jāatmaksā izmeklēšanā radušies izdevumi par topogrāfisko mērījumu veikšanu uzņēmuma vietā, noskaidroja aģentūra LETA.

VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska aģentūrai LETA skaidroja, ka dienests pirmo reizi kā uzraugošā iestāde piemērojis aizvietotājizpildi. Proti pēc tam, kad zemes dzīļu ieguves uzņēmums "KVL Baltic", kas nelikumīgi realizējis aptuveni 73 000 kubikmetrus augsnes, atteicās pats veikt mērījumus, kas pierāda nelegāli realizētās augsnes apjomu, VVD organizēja šo mērījumu veikšanu uzņēmuma vietā.

Uzņēmumam tika uzdots atlīdzināt izmeklēšanā radušos izdevumus 5000 eiro apmērā, bet tas atteicās to darīt. Turklāt VVD lēmums tika pārsūdzēts tiesā.

Augstākajā tiesā (AT) aģentūrai LETA apstiprināja, ka Senāts attiecies ierosināt kasācijas tiesvedību šajā lietā, līdz ar to stājies spēkā Administratīvās apgabaltiesas spriedums. Tajā tiesa noraidīja uzņēmuma pieteikumu atzīt VVD lēmumu par prettiesisku.

Jalinska uzsver, ka ar savu lēmumu AT atzinusi VVD prasības par pamatotām un tiesiskām, apliecinot to, ka izvēlētie risinājumi rezultāta panākšanai no VVD puses bijuši pamatoti un lietderīgi.

"Nereti pārkāpēji, neskatoties uz pierādījumiem, nav gatavi nedz atzīt vainu, nedz atlīdzināt dabas resursiem nodarīto kaitējumu. Arī šajā gadījumā pārkāpējs nav bijis apmierināts ar VVD veiktajām darbībām un ir iesniedzis vairākas pārsūdzības, tomēr VVD lēmums, kas jau izgājis trīs tiesu instances, ir paturēts spēkā, tādējādi nav pārsūdzams un apstiprina VVD kontroles prakses atbilstību un tiesiskumu." pauž VVD pārstāve.

Spriedumā tiesa pauž, ka VVD ir tiesības uzdot veikt ieguves vietas ārpuskārtas topogrāfisko uzmērīšanu, ja ir sākta nelikumīga dabas resursa ieguve un pārvietošana. Turklāt jau iepriekš AT bija apstiprinājusi, ka VVD ir tiesīgs noteikt, ka šāda topogrāfiskā uzmērīšana veicama nekavējoties, negaidot tiesvedības procesa noslēgumu, ja persona izvēlējusies pārsūdzēt iestādes rīcību.

VVD izdeva lēmumus un vairākkārtēji aicināja uzņēmumu labprātīgi izpildīt uzdoto, tajā skaitā - iesniegt pilnīgu topogrāfiskās uzmērīšanas informāciju. Uzņēmums neizrādīja vēlmi sadarboties un ilgstoši pretojās vides inspektoru prasību izpildei. Līdz ar to šajā situācijā pierādījumu iegūšanai VVD veica īpašuma topogrāfisko uzmērīšanu uzņēmuma vietā, kā rezultātā apstiprinājās jau pārbaudēs iegūtā informācija. Paralēli veiktajām pārbaudēm VVD turpināja saņemt arī iedzīvotāju ziņas par pārkāpumiem objektā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "KVL Baltic" apgrozījums pērn bija 92 743 eiro, bet zaudējumi - 305 230 eiro. Uzņēmums dibināts 2010.gadā un tā pamatkapitāls ir 41 345 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Konstantins Gribovskis.

Jau ziņots, ka 2022.gada beigās pēc vairākkārtējām pārbaudēm, konstatējot būtiskus pārkāpumus dabas resursu ieguvē Mārupes pagastā, VVD uzņēmumam "KVL Baltic" veica dabas resursu nodokļa uzrēķinu desmitkāršā apmērā jeb aptuveni 625 000 eiro.

Zemes dzīļu ieguves uzņēmums no īpašuma izveda un realizēja kopumā aptuveni 77 000 kubikmetru augsnes, no tiem aptuveni 73 000 - pretlikumīgi. VVD uzņēmumam par nelikumīgu dabas resursu izmantošanu aprēķināja desmitkāršu dabas resursu nodokli, kura kopējā summa ir aptuveni 625 000 eiro.

Pārkāpumu konstatēšanā VVD pielietoja bezpilota lidaparātu, ar kuru izdevās konstatēt augsnes apjoma samazināšanos, kā arī gūt apstiprinājumu tam, ka stāvoklis dabā būtiski atšķiras no uzņēmuma iesniegtajiem topogrāfisko mērījumu datiem. Vienlaikus VVD objekta uzraudzībai un zemes seguma izmaiņu attālinātam monitoringam izmantoja satelītattēlu uzņēmumus.