"Ditton pievadķēžu rūpnīcas" apgrozījums pērn samazinājies par 25,9%

Rīga, 27.aug., LETA. Daugavpils pievadķēžu ražotājs AS "Ditton pievadķēžu rūpnīca" pagājušajā gadā strādāja ar 3,297 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 25,9% mazāk nekā 2022.gadā, bet kompānijas zaudējumi pieauga 35,7 reizes un sasniedza 1,685 miljonus eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2023.gada 31.decembrī "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" īstermiņa saistības pārsniedza apgrozāmos līdzekļus par 5 039 988 eiro, kā arī kompānijas pašu kapitāls gada beigās bija negatīvs. Uzņēmuma vadība uzsver, ka īstermiņa saistībās ir cesionāra prasības par cedēto kredīta līgumu un gada pārskata sagatavošanas brīdī starp cesionāru un uzņēmumu notika noteikumu saskaņošana.

Tāpat vadības ziņojumā teikts, ka pērn uz Austrumu un Rietumu tirgiem uzņēmums eksportēja 80% no visas saražotās produkcijas un sniegtajiem pakalpojumiem, tostarp 36% - uz Austrumiem un 44% - uz Rietumiem. Latvijā  attiecīgi realizēti 20% no visas produkcijas un pakalpojumiem.

Pamatojoties uz risku diversifikācijas programmu, uzņēmuma preču un pakalpojumu pārdošanas jomā ir būtiski koriģēta tirgus Austrumu segmenta daļa attiecībā pret tirgus Rietumu segmenta daļu par labu tam, lai tiktu mazināta atkarība no tirgus Austrumu segmenta daļas, kura 2023.gadā veido 34% no kopējā apgrozījuma, minēts vadības ziņojumā.

"Ditton pievadķēžu rūpnīca" pērn turpināja īstenot zaudējumu minimizācijas programmu, pateicoties iekšējās struktūras optimizācijai, infrastruktūras, intelektuālo un cilvēkresursu izmantošanai. Rezerves "Ditton pievadķēžu rūpnīca" saskata arī ražošanas koncentrēšanā uz tehnoloģiski sarežģītiem produkcijas veidiem ar augstu pievienoto vērtību, kā arī pakalpojumu un darbu ārpus pamatražošanas pieauguma aktivizēšanā.

Vadības ziņojumā teikts, ka 2023.gadā parādījās tirgus nesabalansētības un neprognozējamas izejvielu cenu pieauguma tendences, kas negatīvi ietekmēja "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" darba rezultātus. Nestabilitātes vilnis ilga visu 2023.gadu, kura laikā tikpat neprognozējamu un uzņēmumam neizprotamu iemeslu dēļ notika būtisks ražošanā izmantojamo resursu  -elektroenerģijas un gāzes - cenu pieaugums, kas izraisīja tādas pašas sekas.

Tāpat vadības ziņojumā teikts, ka 2022.gada augustā Valsts ieņēmumu dienests (VID) sāka auditu par periodu no 2020.gada līdz 2022.gada pieciem mēnešiem. Audita rezultātā VID pieņēma lēmumu piedzīt nomaksai budžetā papildus aprēķinātos nodokļus un soda naudu lielā apmērā, saskaņā ar kuru 2023.gadā piespiedu kārtā valsts budžetā tika piedzīti 836 502 eiro, kas būtiski ietekmēja uzņēmuma finanšu stāvokli, samazinot iespēju savlaicīgi samaksāt darbiniekiem un piegādātājiem. Vadības ziņojumā teikts, ka līdz ar to uzņēmumam patstāvīgi nepietiek apgrozāmo līdzekļu ikdienas saistību savlaicīgai dzēšanai.

Uzņēmuma valde uzskata ka VID lēmums par audita rezultātiem ir nepamatots, tāpēc notiek pārsūdzēšanas process Administratīvajā tiesā. Savukārt piemērotās sankcijas no VID puses nodarījušas būtisku kaitējumu uzņēmuma saimnieciskajai darbībai, un līdz ar to uzņēmumam ir finansiālas grūtības, teikts vadības ziņojumā.

Iepriekš minēto notikumu dēļ 2023.gadā fiziskā apjomā realizētā produkcija rūpnieciskajām ķēdēm bija par 45% mazāka nekā iepriekšējā gadā, bet automobiļu ķēdēm - par 1%.

Vadības ziņojumā teikts, ka kompānija dara visu iespējamo, lai uzlabotu situāciju. Neskatoties uz acīmredzamām problēmām, kompānijai ir izdevies saglabāt iepriekšējo periodu klientus. Uzņēmums aktīvi meklē jaunus tirgus un klientus, optimizējot visus sabiedrības resursus.

2022.gadā "Ditton pievadķēžu rūpnīca" strādāja ar 4,452 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 47 186 eiro zaudējumus.

Uzņēmums reģistrēts 1991.gadā, un tā pamatkapitāls ir 10,36 miljoni eiro.

Pēc uzņēmuma sniegtajiem datiem, "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" lielākie akcionāri ir 2021.gadā mirušais Vladislavs Drīksne - 14,94%, SIA "MAX Invest Holding" - 13,63%, SIA "Maleks S" - 13,56%, SIA "Dvinsk MNG" - 9,46%, Marina Zavadska - 6,67%, Karolīna Marija Zavadska - 6,67% un 2016.gadā mirušais Eduards Zavadskis - 6,67%. Uzņēmuma rīcībā nav informācijas par akciju sadalījumu starp Zavadska (6,67%) un Drīksnes (14,94%) mantiniekiem, un to iegrāmatojumiem viņu finanšu instrumentu kontos.

Uzņēmuma akcijas līdz 2023.gada 30.septembrim kotēja biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā, bet par nesamaksātu kotēšanas maksu birža "Nasdaq Riga" izslēdza uzņēmuma akcijas no regulētā tirgus.