Metālapstrādes uzņēmums "SFM Latvia" kļuvis par "Patria 6x6" bruņumašīnu šasiju piegādātāju

Rīga, 28.aug., LETA. Latvijas metālapstrādes uzņēmums "SFM Latvia", kas ietilpst "Patria" militārās industrijas klasterī, ir kļuvis par "Patria 6x6" bruņumašīnu šasiju piegādātāju Somijā bāzētajam starptautiskajam aizsardzības un tehnoloģiju uzņēmumam "Patria", aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Latvijas uzņēmums ražo šasijas "Patria 6x6" bruņumašīnām, ko šobrīd jau ir pasūtījušas trīs valstis, kā arī piegādā virkni detaļu citiem starptautiskajiem "Patria" projektiem, palielinot Latvijas militārās industrijas eksporta apjomu.

2020.gadā Latvija pievienojās daudznacionālās kopējās bruņumašīnu sistēmas (CAVS) programmai, kurai kā platforma tika izvēlēts transportlīdzeklis "Patria 6x6". Vienošanās paredzēja Latvijas uzņēmumu iesaisti bruņumašīnu ražošanā. Pašlaik "Patria 6x6" industrijas klasterī darbojas un komponentes bruņumašīnām ražo seši Latvijas uzņēmumi.

"Patria Latvia" izpilddirektors Uģis Romanovs norāda, ka, noslēdzot līgumu un veidojot "Patria" bruņumašīnu klasteri Latvijā, mērķis bija attīstīt Latvijas uzņēmumu industriālās spējas, kas nodrošinās bruņumašīnu ražošanu, apkopi un remontu valstī, tādējādi garantējot piegāžu drošību Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošajai 6x6 kaujas tehnikai. 

Metālapstrādes uzņēmums "SFM Latvia" ir fokusējies uz eksporta tirgu, ražojot augstas sarežģītības un augstas pievienotās vērtības produktus, galvenokārt enerģētikas un militārajā sektorā. "SFM Latvia" rūpnīcā Jelgavā, izmantojot citu Latvijas rūpnīcu piegādātās komponentes, šobrīd ražo arī "Patria 6x6" bruņumašīnu šasijas.

"SFM Latvia valdes priekšsēdētājs Nauris Jansons informē, ka tagad uzņēmums piegādā detaļas arī citiem projektiem, piemēram, 8x8 bruņumašīnām, un militārās industrijas daļa šobrīd veido aptuveni 30% uzņēmuma apgrozījuma.

CAVS programmā šobrīd piedalās četras Eiropas valstis - Somija, Latvija, Zviedrija un Vācija. Kopumā "Patria" ir parakstījusi līgumus par 700 bruņutransportieru piegādi. Latvija šīs programmas ietvaros ir pasūtījusi vairāk nekā 200 "Patria 6x6" bruņumašīnu, kuru piegāde ir paredzēta līdz 2029.gadam. Pirmās "Patria 6x6" bruņumašīnas Latvijas Nacionālie bruņotie spēki saņēma 2021.gada novembrī.

"Patria" ir starptautisks aizsardzības, drošības un aviācijas dzīves cikla atbalsta pakalpojumu, pilotu apmācības un tehnoloģisku risinājumu sniedzējs. "Patria" ir vairākas filiāles, tostarp Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Beļģijā, Igaunijā un Spānijā. "Patria" strādā 3000 darbinieku. Uzņēmums pieder Somijas valstij (50,1%) un Norvēģijas "Kongsberg Defence & Aerospace AS" (49,9%). "Patria" īpašumā ir arī 50% Norvēģijas "Nammo" daļas, un kopā šie trīs uzņēmumi veido vadošo aizsardzības partnerību ziemeļvalstīs.

"SFM Latvia" ir sarežģītu metinātu tērauda konstrukciju ražotājs, kas ir koncentrējies uz eksporta tirgu, ražojot augstas sarežģītības un augstas pievienotās vērtības produktus, galvenokārt enerģētikas sektorā. "SFM Latvia" ir transformatoru tvertņu ražotājs, apgādājot ar vēja ģeneratoru transformatoriem lielākos pasaules enerģētikas uzņēmumus.

"SFM Latvia" 2023.gadā strādāja ar 8,193 miljonu eiro apgrozījumu un guva 359 585 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums reģistrēts 2010.gadā, un tā pamatkapitāls ir 5824 eiro. Uzņēmuma īpašnieki vienādās daļās ir Jansons un Igaunijas pilsonis Donalds Paidre.