Latvijā konstatēta jauna Eiropā retās un apdraudētās Sibīrijas mēlziedes atradne

Rīga, 29.aug., LETA. Smiltenes novada Apes pagastā mežu apsaimniekošanas uzņēmuma "SG Capital meža fonds" īpašumā konstatēta jauna atradne Eiropas mērogā retai un aizsargājamai augu sugai - Sibīrijas mēlziedei Ligularia sibirica, aģentūru LETA informēja SIA "EcoSolutions and Environmental Resources Management" vides eksperte Kristīne Daudziņa.

Šī ir tikai trešā šīs sugas atradne Latvijā. Sibīrijas mēlziede līdz šim Latvijā ir bijusi zināma tikai divās vietās - Krustkalnu dabas rezervātā un dabas liegumā "Zušu - Staiņu sēravoti".

Eiropā Sibīrijas mēlziede aug izolētās populācijās daļēji noēnotos krūmājos un avoksnājos, kuros galvenie sugu ietekmējošie ekoloģiskie faktori ir augsnes mitrums, barības vielu pieejamība, temperatūra un apgaismojums. Sugas pastāvēšanu apdraud gan dabiski faktori, piemēram, apgaismojuma maiņa, aizaugot atradnēm ar krūmiem un kokiem, gan antropogēni faktori, piemēram, meliorācija.

Sibīrijas mēlziede ir iekļauta Eiropas Padomes direktīvas "Par dabisko biotopu, savvaļas floras un faunas aizsardzību" II pielikumā kā reta un apdraudēta suga. Atbilstoši ziņojumam Eiropas Komisijai par ES nozīmes biotopu (dzīvotņu) un sugu aizsardzības stāvokli Latvijā (novērtējums par 2013.-2018.gadu), Sibīrijas mēlziedes sastopamības areāla vērtējums un populācijas vērtējums novērtēts kā nelabvēlīgs-nepietiekams, nākotnes perspektīvu vērtējums ir novērtēts kā nelabvēlīgs-slikts, ar pasliktinošos sugas aizsardzības stāvokļa tendenci.

Jauno Sibīrijas mēlziedes atradni konstatējusi vides konsultāciju uzņēmuma "EcoSolutions and Environmental Resources Management" vides eksperte Daudziņa, veicot īpaši saglabājamo vērtību monitoringu pēc mežu apsaimniekošanas uzņēmuma "SG Capital Meža Fonds" pasūtījuma.

Mežu apsaimniekošanas uzņēmums "SG Capital meža fonds" ir izveidots 2022.gadā un fokusējas galvenokārt uz ilgtspējīgiem meža zemju ieguldījumiem Baltijā. Uzņēmumam piešķirts FSC (Forest Stewardship Council) meža apsaimniekošanas sertifikāts. FSC ir globāla bezpeļņas organizācija, kas izveidota, lai veicinātu atbildīgu meža apsaimniekošanu visā pasaulē. Atbilstoši FSC sertifikācijas prasībām, mežu apsaimniekošanas uzņēmumiem savās apsaimniekotajās platībās nepieciešams nodrošināt īpaši saglabājamo vērtību apzināšanu un monitoringu, kā arī vajadzības gadījumā nodrošināt nepieciešamos aizsardzības pasākumus.

Meža nogabals, kurā tika konstatēta jaunā Sibīrijas mēlziedes atradne, ir iekļauts uzņēmuma definētajā aizsargājamo teritoriju tīklā un turpmāk tiks apsaimniekots, konsultējoties ar dabas ekspertiem, tādējādi nodrošinot labvēlīgus apstākļus nozīmīgajai Sibīrijas mēlziedes atradnei.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "SG Capital meža fonds" apgrozījums 2023.gadā bija 5769 eiro, peļņa - 736 844 eiro. Uzņēmums dibināts 2022.gadā, tā pamatkapitāls ir 28,39 miljoni eiro. Uzņēmums pieder komandītsabiedrībai "SG Capital Partners Sustainable Forest and Land Fund I".