Melnis apmeklēs zāļu ražotāju "Olpha"

Rīga, 2.okt., LETA. Klimata un enerģētiskas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) šodien darba vizītē apmeklēs Latvijas zāļu ražošanas uzņēmumu AS "Olpha", aģentūru LETA informēja Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

Vizītes laikā Olainē ministrs iepazīsies ar "Olpha" jaunizveidoto saules paneļu parku ražošanas uzņēmuma pašpatēriņam, kā arī pārrunās ar vietējiem Latvijas ražotājiem aktuālos jautājumus enerģētiskās neatkarības sekmēšanai, konkurētspējīgākai un ilgtspējīgākai ražošanai.

"Olpha" teritorijā izveidotā saules paneļu parka kopējā jauda ir 3,2 megavati, un tas nodrošinās līdz pat 40% no uzņēmuma kopējā elektroenerģijas patēriņa gadā. Kopējās investīcijas saules parka izveidē veido 3,56 miljoni eiro, tostarp no tiem - 882 851 eiro veido Eiropas Savienības atveseļošanās fonda līdzekļi.

Jau ziņots, ka "Olpha" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 120,249 miljoni eiro, kas ir par 9,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 66,5% un bija 21,161 miljons eiro. Vienlaikus pati "Olpha" 2022.gadā strādāja ar 113,537 miljonu eiro apgrozījumu un 18,143 miljonu eiro peļņu. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

"Olpha" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu.

Kompānija "Olpha" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 34 965 315 eiro. Kompānijas īpašniece ir AS "Repharm" grupas māteskompānija AS "AB City" (76%) un SIA "Olmafarm" (24%), kas pieder "AB City", liecina "Firmas.lv" informācija. "AB City" patiesie labuma guvēji, pēc kompānijas mājaslapā publiskotās informācijas, ir Sergejs Korņijenko, Andrejs Leibovičs, Aleksandrs Livšics, Mihails Lurje, Jeļena Ņikitina, Jānis Oskerko un Roberts Tavjevs.