"SmartLynx Airlines" saņēmusi atļauju lidojumiem uz ASV

Rīga, 23.okt., LETA. Latvijā bāzētā aviokompānija "SmartLynx Airlines" saņēmusi ASV Federālās aviācijas administrācijas piešķirto Ārvalstu gaisa transporta operatora sertifikātu, kas ļauj "SmartLynx" sākt lidojumus uz un no ASV, kā arī to teritorijā, aģentūru LETA informēja "SmartLynx" pārstāvji.

Sertifikāts apliecina, ka "SmartLynx" flotē esošās lidmašīnas, kas reģistrētas Latvijā, atbilst ASV noteiktajiem augstajiem standartiem un regulām. Pateicoties saņemtajai sertifikācijai, "SmartLynx" varēs nodrošināt nepieciešamo kapacitāti aviokompānijām, kas veic lidojumus uz ASV un no tā.

Kompānijā atgādina, ka pērn ASV Federālās aviācijas administrācija pabeidza Civilās aviācijas aģentūras (CAA) auditu, piešķirot Latvijai pirmo kategoriju. Piešķirtā kategorija ļauj Latvijā reģistrētiem gaisa kuģu operatoriem, tostarp, "SmartLynx", uzsākt pasažieru lidojumus ASV aviokompānijām un komerciālos lidojumus uz ASV, tostarp no citu valstu lidostām.

Kopš 2019.gada "SmartLynx" veic lidojumus uz un no ASV atbilstoši Maltas gaisa transporta sertifikācijai (AOC). Tagad lidmašīnas, kas reģistrētas atbilstoši Latvijas gaisa transporta sertifikācijai, arī ir tiesīgas veikt šos lidojumus.

"SmartLynx Airlines" izpilddirektors Edvins Demeņus norāda, ka gaisa transporta operatoru sertifikāti nodrošina iespēju lidot uz dažādiem pasaules reģioniem un ir svarīga "SmartLynx" infrastruktūras sastāvdaļa. "ASV ir viens no lielākajiem un visstingrāk regulētajiem aviācijas tirgiem pasaulē, tāpēc iespēja piedāvāt savus pakalpojumus tur sniedz lielu vērtību aviokompānijai un palielina mūsu konkurētspēju," papildina Demeņus.

Kompānija atzīmē, ka šogad pasažieru pieprasījums pēc lidojumiem pirmo reizi ir sasniedzis pirms pandēmijas līmeni. "SmartLynx" šogad deviņos mēnešos ir pārvadājis 7,21 miljonu pasažieru, kas ir par 52% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

LETA jau vēstīja, ka "SmartLynx Airlines" 2023.gadā pārvadāja 6,56 miljonus pasažieru, kas ir par 52,9% vairāk nekā 2022.gadā.

"SmartLynx Airlines" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 496,651 miljons eiro, kas ir par 41,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga 2,5 reizes - līdz 22,774 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Tikmēr mātessabiedrības "SmartLynx Airlines" apgrozījums pērn bija 339,027 miljoni eiro, kas ir par 44,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 5,3% - līdz 11,089 miljoniem eiro.

"SmartLynx Airlines" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir viens miljons eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir SIA "Smart Aviation Holding", kas pieder "Avia Solutions Group", kura patiesais labuma guvējs ir Lietuvas pilsonis Ģedimins Žiemelis.