Rīgas lidostas jauno daudzstāvu autostāvvietu par 248 000 eiro projektēs "BM-projekts"

Rīga, 11.jūl., LETA. Rīgas lidostas jauno daudzstāvu autostāvvietu par 248 000 eiro projektēs SIA "BM-projekts", aģentūru LETA informēja Rīgas lidostā.

Lidostā informē, ka stāvvieta nākotnē atradīsies pie lidostas termināļa jaunās ēkas un nodrošinās vairāk nekā 400 īstermiņa stāvvietas tieši pie jaunā termināļa. Autostāvvietas ēkai plānoti četri stāvi, un tā būs savienota ar lidostas "Rail Baltica" stacijas galeriju, estakādi un piebraucamajiem ceļiem.

Noslēgtais līgums paredz būvprojektā iekļaut drošus gājēju kustības risinājumus gan nokļūšanai lidostas terminālī, gan dzelzceļa stacijā, tāpat tajā jāparedz motociklu, mopēdu un velosipēdu novietošanas iespējas.

Visos stāvvietas līmeņos ir paredzēta monitoringa sistēma brīvo stāvvietu noteikšanai un norādīšanai, pasažieru lifti, lidostas informācijas monitori, karsto dzērienu un uzkodu automāti, elektroauto uzlādes vietas, izsaukuma punkti pasažieriem ar ierobežotām pārvietošanās spējām un cits aprīkojums. Vides pieejamības prasības būs jānodrošina visā ēkā. 

Uz stāvvietas jumta paredzēts izvietot saules paneļus.

Noslēgtais līgums paredz, ka pilns būvprojekts no būvprojekta minimālā sastāvā izpildītājam jāizstrādā un būvvaldē jāsaskaņo deviņu mēnešu laikā.

Daudzstāvu stāvvietas būvniecība ir viens no etapiem Rīgas lidostas jaunā pasažieru termināļa projekta realizācijā.

LETA jau rakstīja, ka 2023.gada novembrī Rīgas lidosta izsludināja starptautisku konkursu jaunā termināļa būvniecībai, kurā būvniecības izmaksas tiek lēstas 167 miljonu eiro apmērā, savukārt jaunā termināļa projektētais būvapjoms ir 45 000 kvadrātmetru.

Iepirkuma dokumentācijā minēts, ka lidostas termināļa pārbūves darbu laikā paredzēts veikt esošā pasažieru termināļa publiskās daļas, tostarp reģistrācijas zāles, drošības kontroles, bagāžas saņemšanas un ielidošanas zāles paplašināšanu uz austrumiem no esošā termināļa kompleksa, paplašinājuma bagāžas apstrādes sistēmai izbūvi, esošā termināļa E, F un D sektoru pārbūvi, ceļu un stāvvietu risinājumu, tostarp jaunas estakādes izlidošanas līmenī un daudzstāvu autostāvvietas izbūvi, pazemes tuneļa bagāžas savienojumam ar "Rail Baltica" stacijas ēku izbūvi.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "BM-projekts" pērn strādājā ar 2,379 miljonu eiro apgrozījumu un 141 765 eiro peļņu.

Uzņēmums reģistrēts 2008.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. Uzņēmums pieder Didzim Dālem (34%), Anetei Baltajai (21%), Tomam Priedem (15%), Rihardam Dilbam (15%) un Mārtiņam Blūmentālam (15%).

Jau ziņots, ka 2023.gadā Rīgas lidostā apkalpoja kopumā 6,631 miljonu pasažieru, kas ir par 23,2% vairāk nekā gadu iepriekš, kad tika apkalpots 5,381 miljons pasažieru, taču par 15% mazāk nekā 2019.gadā, kad lidostā tika apkalpoti 7,798 miljoni pasažieru.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.