Latvijas un Krievijas robežas purvainajā posmā sāk uzstādīt peldošos balstus

Rīga, 16.jūl., LETA. Latvijas un Krievijas robežas purvainajā posmā Ludzas novadā SIA "Nordes būve" sāk uzstādīt peldošos balstus, kas nepieciešami, lai purvainajā apvidū būtu iespējams uzstādīt žogu, aģentūru LETA informēja "Nordes būve" pārstāvji.

Būvnieki informē, ka pirms balstu uzstādīšanas būvnieki izraka pagaidu transportēšanas kanālus, kuros tos ievietos un pārvietos līdz montāžas vietai.

Peldošo balstu elementi ir izgatavoti SIA "LT betons" un SIA "Skonto Prefab" ražotnēs, kas paredzēti speciāli purvainajam apvidum un mērķim. Paralēli peldošo balstu uzstādīšanai turpinās arī stabu un žoga sekciju montāža. Pēc balstu un žogu sekciju uzstādīšanas notiks dzeloņstieples un vārtu montāža, norāda būvnieki.

SIA "Nordes būve" ieguva tiesības veikt žoga izbūves darbus Balvu un Ludzas novadu teritorijā, kopumā 25 kilometru garumā. Kopš šī gada maija sākuma žoga sekcijas ir uzstādītas 11 kilometros. Darbus plānots pabeigt līdz gada beigām.

Jau ziņots, ka VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) noslēdzis 16 līgumus ar sešiem būvniekiem žoga izbūvei uz Latvijas-Krievijas robežas, kas aptver robežu visā tās garumā. Līgumi noslēgti ar sešiem uzņēmumiem - SIA "Citrus Solutions", SIA "Hagberg Construction", "Nordes būve", VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs", pilnsabiedrību "P un P Būvniecības grupa" un SIA "Baltic Construction Company".

Līgumi par žoga izbūvi astoņās lotēs kopā 64,9 kilometru garumā noslēgti ar uzņēmumiem - "Citrus Solutions", "Hagberg Construction", "Nordes būve" un "Latvijas autoceļu uzturētājs". Kopējā līgumu summa par žoga izbūvi astoņās lotēs ir 50,2 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Latvijas un Krievijas robežas žoga izbūves pasūtītājs ir VNĪ. Austrumu robežas izbūves projekta īstenošanu uzrauga Ārējās robežas infrastruktūras izbūves uzraudzības komiteja, kuras sastāvā ir pārstāvji no Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Satiksmes ministrijas, Zemkopības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts robežsardzes, Nodrošinājuma valsts aģentūras, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VNĪ, AS "Latvijas Valsts meži", Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Kā ziņots, "Nordes būve" 2023.gadā strādāja ar 16,811 miljonu eiro apgrozījumu un 569 405 eiro peļņu, liecina informācija "Firmas.lv".

"Nordes būve" reģistrēta 2016.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro. "Nordes būve" īpašnieks ir Vācijas uzņēmums "BIH - Baltische Industrieholding GmbH". Kompānijas patiesais labuma guvējs ir Vācijas pilsonis Konstantīns Panovko.