Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra attīstīšanai par 0,65 miljoniem eiro plāno atsavināt divas būves Tvaika ielā

Rīga, 16.jūl., LETA. Valdība šodien atbalstīja ieceri Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) attīstīšanai par 0,65 miljoniem eiro par labu valstij atsavināt divas būves Tvaika ielā 2.

Tvaika iela 2 ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu reģistrā, kurai valsts ir noteikusi īpašu vērtību kā ēku ansamblim. Zemesgabals nodots RPNC pārvaldībā, kur visas kapitāla daļas pieder valstij Veselības ministrijas (VM) personā. RPNC nodrošina valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus personām ar psihiskās veselības traucējumiem.

Nekustamajā īpašumā Tvaika ielā 2 atrodas arī divas būves, kuras savulaik privatizācijas ceļā ieguvusi SIA "Rīgas psihoneiroloģisko slimnīcu rehabilitācija" - dažādu sociālo grupu kopdzīvojamā māja Aptiekas ielā 1 k-5 un garāžu ēka Aptiekas ielā 1 k-12. Kā liecina "firmas.lv" informācija, šis uzņēmums tieši un pastarpināti pilnībā pieder Vilhelmīnei Snarskai. 2023.gadā uzņēmums strādājis ar nepilnu 65 000 eiro apgrozījumu un 6150 eiro zaudējumiem.

VM skatījumā, divu konkrēto būvju atsavināšana sabiedrības vajadzībām ir vienīgais veids kā RPNC var iegūt pilnu kontroli pār īpašumu un apbūves kompleksa ietvaros īstenot psihiskās veselības aprūpes attīstīšanas projektu.

Lai veiktu šo atsavināšanu, valdība atbalstīja 649 900 eiro pārdali starp VM budžeta programmām. Pēc būvju atsavināšanas ministrija nostiprinās īpašuma tiesības uz būvēm zemesgrāmatā uz valsts vārda VM personā, un tās nodos pārvaldīšanā RPNC būvju pienācīgai apsaimniekošanai un stacionāra infrastruktūras attīstīšanai atbilstoši konceptuālajā lēmumā minētajam.

Paredzēts, ka zemesgabals un atsavinātās būves saskaņā ar Zemesgrāmatu likumu tiks apvienoti vienā īpašumā.