KP atļāvusi aviācijas degvielas tirgotājam "Baltic Ground Services LV" iegādāties "Gulfstream Oil"

Rīga, 16.jūl., LETA. Konkurences padome (KP) nolēma atļaut aviācijas degvielas tirgotājai SIA "Baltic Ground Services LV" iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA "Gulfstream Oil", kas saistīta ar aviācijas degvielas tirdzniecību un uzpildi Starptautiskās lidostas "Rīga" teritorijā, aģentūru LETA informēja padomē.

Veicot apvienošanās ietekmes novērtējumu, KP konstatēja, ka apvienošanās radīs mazāku kaitējumu vai pat ieguvumu konkurences situācijai nekā gadījumā, ja apvienošanās nenotiek, tāpēc KP nolēma par darījuma atļaušanu.

KP skaidro, ka "Baltic Ground Services LV" nodarbojas ar "JET A-1" aviācijas degvielas tirdzniecību un uzpildi Rīgas lidostas teritorijā. "Baltic Ground Services LV" saistītie uzņēmumi nodarbojas ar lidmašīnu degvielas uzpildes pakalpojumiem citu valstu lidostās, kravu loģistikas pakalpojumiem, lidmašīnu remontu un apkopi, kā arī ar citām ar aviotransportu saistītām darbībām.

Arī "Gulfstream Oil" saimnieciskā darbības ir saistīta ar "JET A-1" aviācijas degvielas tirdzniecību un uzpildi Rīgas lidostas teritorijā.

KP norāda, ka apvienošanās dalībnieku darbība pārklājas horizontālā tirgū - "JET A-1" aviācijas degvielas tirgū tirdzniecības un uzpildes "tieši lidmašīnā" segmentā Rīgas lidostas teritorijā.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP izpētē iegūto informāciju, KP novērtēja, vai apvienošanās varētu radīt būtiskus šķēršļus efektīvai konkurencei ietekmētajā tirgū, kas varētu rezultēties cenu paaugstināšanā un kvalitātes un inovāciju samazinājumā.

Veicot ekonomisko prognozēšanu un alternatīvu scenāriju modelēšanu un izvērtējumu, KP secināja, ka "Gulfstream Oil" un "Baltic Ground Services LV" apvienošanās radīs mazāku kaitējumu vai pat ieguvumu konkurences situācijai nekā gadījumā, ja apvienošanās nenotiks.

KP padziļinātā izpēte liecina, ka apvienošanās rezultātā konkurences struktūra netiks izmainīta tā, lai radītu vēlmi uzsākt vai atvieglot "Gulfstream Oil" un "Baltic Ground Services LV" rīcības koordinēšanu, kas kaitētu pastāvošai konkurencei aviācijas degvielas piegādes un uzpildes tirgū, tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

Vienlaikus, aizsargājot sabiedrības intereses, KP pievērsīs uzmanību konkurences apstākļu tālākai attīstībai, tostarp, lai nodrošinātu, ka starp JET A-1 aviācijas degvielas piegādes un uzpildes pakalpojuma sniedzējiem neveidojas pret konkurenci vērstas darbības, tostarp slēpta koordinācija.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Baltic Ground Services LV" 2022.gadā strādāja ar 33,739 miljonu eiro apgrozījumu un 688 199 eiro peļņu. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti. Kompānija reģistrēta 2012.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1 077 378 eiro. "Baltic Ground Services LV" īpašnieki ir Kiprā reģistrētā "Gingerbread Management Limited" (49%) un Lietuvā reģistrētā "Baltic Ground Services" (51%). Kompānijas patiesie labuma guvēji ir Ģedimins Žiemelis un Raimonds Kisiels.

Tikmēr "Gulfstream Oil" 2022.gadā strādāja ar 25,511 miljonu eiro apgrozījumu un 437 547 eiro peļņu. Finanšu dari par 2023.gadu nav pieejami. Kompānija reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 531 700 eiro, bet vienīgais īpašnieks - SIA "CH Invest", kas pieder Kiprā reģistrētajam "Damoro Holdings Limited". Kompānijas patiesais labuma guvējs ir Ivars Sormulis.