Saeimā virza tālāk opozīcijas jautājumu premjerei par valdības rīcību ar "airBaltic"

Rīga, 19.sept., LETA. Saeima ceturtdien nodeva Saeimas Pieprasījumu komisijai opozīcijā esošās frakcijas "Apvienotais saraksts" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) skaidrot valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", plānu nodokļu maksātāju ieguldītās naudas atgūšanai un valdības vadītājas lomu šo lēmumu pieņemšanā.

Valdības lēmums "airBaltic" pamatkapitāla samazināšanu "Apvienotā saraksta" deputātiem radījis satraukumu gan par līdz šim simtiem miljonu eiro nodokļu maksātāju ieguldītās naudas atgūšanu, gan par elementāras labas pārvaldības principu ievērošanu un neskaidrībām saistībā ar nacionālās aviokompānijas nākotni. norādīts partijas paziņojumā.

Ņemot vērā, ka tikšanās laikā ar satiksmes ministru Kasparu Briškenu (P) netika gūta skaidrība par to, vai tiks atgūti ieguldītie līdzekļi, deputāti vēršas ar pieprasījumu Siliņai, aicinot skaidrot valdības rīcību.

Deputāti vēlas zināt, kādi kopumā bija iespējamie scenāriji rīcībai ar "airBaltic", kas bija šo scenāriju autori.

Tāpat deputāti vēlas zināt, kāda bija premjeres loma, valdībai pieņemot konkrēto scenāriju par iespējamu "airBaltic" pamatkapitāla samazināšanu. Politiķi grib noskaidrot, cik sen Ministru prezidentes rīcībā bija informācija par iespējamu "airBaltic" pamatkapitāla samazināšanu un vai par to iepriekš jau bija pieņemti Ministru kabineta lēmumi.

Politiķi arī vēlas noskaidrot, vai kāds ministrs balsojumā par pamatkapitāla samazināšanu ir iebildis, kā arī to, vai premjere piekrīt viedoklim par to, ka lēmums par pamatkapitāla samazināšanu bija jāpieņem Saeimai, ņemot vērā, ka par iepriekšējiem ieguldījumiem pamatkapitālā ir lēmis tieši likumdevējs.

Jau ziņots, ka 2.septembrī "Firmas.lv" parādījās informācija, ka, gatavojoties akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) procesam, Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitālu samazinās par 571,293 miljoniem eiro, kā arī vienkāršos esošo uzņēmuma akciju struktūru.

Pamatkapitāla samazināšanas noteikumos teikts, ka līdzšinējais "airBaltic" pamatkapitāls ir 596,473 miljoni eiro, tādējādi "airBaltic" pamatkapitāls pēc samazināšanas būs 25,179 miljoni eiro.

"airBaltic" pārstāvji tai pat dienā aģentūru LETA informēja, ka 30.augustā valdība skatīja jautājumus par "airBaltic" gatavošanos IPO. Gatavošanās procesā "airBaltic" vienkāršos esošo uzņēmuma akciju struktūru, lai tā kļūtu pievilcīgāka investoriem.

Tāpat ziņots, ka ģenerālprokuratūrā sākta pārbaude saistībā ar valdības lēmumiem par nacionālo aviokompāniju "airBaltic".