SPRK nākamnedēļ tiksies ar "Garkalnes ūdens" pakalpojumu saņēmējiem

Rīga, 19.sept., LETA. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) 26.septembrī plkst.18 Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošās pamatskolas zālē, Vidzemes šosejā 34, Garkalnē, tiksies ar SIA "Garkalnes ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu saņēmējiem, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāvji.

Tikšanās paredzēta, lai skaidrotu "Garkalnes ūdens" tarifu pamatotību, ņemot vērā, ka SPRK regulāri un atkārtoti saņem Garkalnes pagasta iedzīvotāju jautājumus un komentārus saistībā ar "Garkalnes ūdens" apstiprinātajiem ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifiem,

SPRK eksperti, pašvaldības un "Garkalnes ūdens" pārstāvji tikšanās laikā skaidros pakalpojumu nodrošināšanas tehnoloģiskos un ekonomiskos aspektus, tarifos iekļautās izmaksas, kā arī kopā ar domes pārstāvjiem iezīmēs nākotnes risinājumus.

Jau iepriekš SPRK ir informējusi, ka no 1.jūlija Ādažu un Ropažu novadu iedzīvotājiem, kuriem ūdenssaimniecības pakalpojumus sniedz SIA "Garkalnes ūdens", stājās spēkā jaunie tarifi, kuru izmaksas lielā mērā nosaka iepirkto ārpakalpojumu apjoms, un šie patlaban ir augstākie spēkā esošie ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi Latvijā.

"Garkalnes ūdens" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 2,54 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs ir četri eiro par kubikmetru bez PVN.

Kopš jauno tarifu stāšanās spēkā SPRK ir saņēmusi astoņus iedzīvotāju iesniegumus ar lūgumu skaidrot, kāpēc "Garkalnes ūdens" tarifi ir salīdzinoši augsti. SPRK atbildēs iedzīvotājiem ir skaidrojusi, ka "Garkalnes ūdens" nav savu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu, līdz ar to visi savāktie notekūdeņi tiek nodoti attīrīšanai diviem komersantiem - SIA "Ādažu ūdens" un SIA "Rīgas ūdens".

"Ādažu ūdens" un "Rīgas ūdens" nodrošina arī 68% no kopējā centralizētajā ūdensapgādes inženiertīklā padotā ūdens apjoma, līdz ar to ļoti lielas izmaksas tarifu projektā veido izmaksas par iepirkto ūdeni - 46% no ūdensapgādes pakalpojumu tarifa izmaksām (bez rentabilitātes) un citam komersantam nodotajiem notekūdeņiem - 47% no kanalizācijas pakalpojumu tarifa izmaksām (bez rentabilitātes).

Tādēļ, palielinoties "Ādažu ūdens" un "Rīgas ūdens" tarifiem, palielinās arī "Garkalnes ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas izmaksas. Izmaksu pieaugumu komersantam ietekmējušas arī izmaiņas nodokļos, piemēram, akcīzes nodokļa, transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes pieaugums, kā arī tas, ka pieaugušas elektroenerģijas iegādes izmaksas un pieaudzis darba samaksas apmērs.

Garkalnes iedzīvotāju iesniegumos lūgts skaidrot arī tarifu aprēķinā norādītos ūdens zudumus 20,6% apmērā, kā arī pārējo attīrīto notekūdeņu īpatsvaru kopējā attīrīto notekūdeņu apjomā 21,6% un to ietekmi uz tarifiem.

SPRK norāda, ka ūdens zudumi un pārējie attīrītie notekūdeņi ir faktori, ar kuru esamību ir jārēķinās visu centralizēto ūdenssaimniecības sistēmu darbībā, un konkrēti "Garkalnes ūdens" gadījumā šie rādītāji ir vērtējami kā zemi.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Garkalnes ūdens" reģistrēts 2009.gadā un uzņēmuma pamatkapitāls ir 3,455 miljoni eiro. Uzņēmuma kapitālā 81,11% piederi Ropažu novada pašvaldībai, bet 18,89% - Ādažu novada pašvaldībai. Kompānija 2023.gadā strādāja ar 441 016 eiro apgrozījumu un 146 930 eiro zaudējumiem.