"Getliņi eko" rīko informatīvu kampaņu bioatkritumu šķirošanas veicināšanai

Rīga, 10.jūl., LETA. Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Getliņi eko" rīkos informatīvu kampaņu ar mērķi veicināt bioloģisko atkritumu šķirošanu, piedāvājot iedzīvotājiem praktiskus un informatīvus rīkus šķirošanas sākšanai vai turpināšanai, aģentūru LETA informēja "Getliņi eko" pārstāvji.

Jaunākie uzņēmuma pasūtītie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti liecinot, ka 43% Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju joprojām nešķiro bioatkritumus. Salīdzinot ar 2023.gadu, gan audzis to iedzīvotāju skaits, kuri zina par iespēju to darīt. Pagājušajā gadā par šādu iespēju zināja 63%, bet šogad - 71% iedzīvotāju. Tāpat aptaujā noskaidrots, ka kopumā 52% Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju šķiro bioatkritumus, tos izmetot brūnajā konteinerā vai komposta kaudzē.

SIA "Getliņi eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns uzsver, ka bioatkritumu šķirošana palīdz taupīt resursus, samazināt piesārņojumu un neradīt jaunus atkritumu kalnus poligonos. Uzņēmuma ilgtermiņa mērķis ir nešķirotu atkritumu apjoma samazināšana, lai kavētu brīdi, kad poligons būs pilns un atkritumus vairs nebūs iespējams noglabāt. Tāpat nepieciešams pildīt Eiropas Savienības (ES) noteikto mērķi, līdz 2035.gadam panākt, ka poligonos nonāk un tiek apglabāti tikai 10% no kopējā atkritumu apjoma.

Kampaņā uzņēmums aicina sabiedrību nodot bioatkritumus pārstrādei "Bipa" Bioloģisko atkritumu pārstrādes rūpnīcā, kas sašķirotās pārtikas atliekas pārvērš kompostā un biogāzē.

"Getliņi eko" kampaņu rīko kopā ar sadarbības partneriem atkritumu apsaimniekošanā, kā arī dažādiem pārtikas tirgotājiem un piegādātājiem.

"Getliņi eko" pārstāvji norāda, ka Rīgā bioatkritumu jeb brūnas krāsas konteineriem noteikts būtiski zemāks izvešanas tarifs, padarot to nodalīšanu finansiāli izdevīgu iedzīvotājiem. Patlaban bioatkritumu konteinera izvešanas izmaksas ir par 40% zemākas nekā sadzīves atkritumu konteineram. 

Bioatkritumi veido līdz pat 40% no sadzīves atkritumiem.

Brīvprātīga bioatkritumu šķirošanas sistēma galvaspilsētā darbojas kopš 2021.gada janvāra, bet no šā gada 1.marta pie daudzdzīvokļu mājām, kurās ir vismaz desmit dzīvokļi, brūnajiem konteineriem jābūt obligāti.

Pētījumu par šķirošanas tendencēm un bioatkritumu šķirošanas paradumiem "Getliņi eko" īstenoja kopā ar kompāniju "Mindshare" no 20.jūnija līdz 5.jūlijam, aptaujājot 700 Rīgas un Pierīgas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Jau ziņots, ka "Getliņi eko" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 48,911 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,8% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 2,1% - līdz 2,751 miljonam eiro.

"Getliņi eko" reģistrēta 1997.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 6,009 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Kompānijas kapitālā 97,7% pieder Rīgas domei, bet 2,3% - Ropažu novada domei.